Šestoro osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet za 20 miliona evra danas će biti privedeni dežurnom okružnom sudiji, potvrdio je za Danas savetnik za odnose s medijima republičkog tužioca Tomo Zorić i dodao da je uhapšenima prekjuče određena mera zadržavanja od 48 sati, koja danas ističe.

Šestoro osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet za 20 miliona evra danas će biti privedeni dežurnom okružnom sudiji, potvrdio je za Danas savetnik za odnose s medijima republičkog tužioca Tomo Zorić i dodao da je uhapšenima prekjuče određena mera zadržavanja od 48 sati, koja danas ističe.

I dalje na čelu Upravnog odbora Zastave

Kragujevac – I pored smene s mesta čelnog čoveka Geneksa, Milorad Savićević je već sedmu godinu zaredom, predsednik Upravnog odbora Grupe Zastava vozila. U poslovodstvu Grupe Zastava vozila juče ovim povodom kažu da veruju da se hapšenje predsednika UO te firme neće negativno odraziti na predstojeću privatizaciju ovdašnje fabrike.

– Hapšenje Savićevića neće ugroziti privatizaciju Fabrike automobila, ni raspisivanje tendera za prodaju te firme, najavljenu za decembar ove godine, tim pre što to hapšenje nikako nije u vezi sa Zastavom, u kojoj je Savićević funkciju obavljao volonterski, – izjavio je juče generalni direktor Grupe zastava vozila Zoran Radojević. U Sindikatu Fabrike automobila smatraju, međutim, da je hapšenje Milorada Savićevića, bez obzira što ono nije vezano za njegovu funkciju u Zastavi, ne predstavlja dobar signal potencijalnim strateškim partnerima jedine domaće auto-firme. Otuda bi, poručuju sindikalci, Vlada Srbije pod hitno trebalo da smeni Savićevića s mesta predsednika UO Grupe Zastava vozila.

Prema njegovim rečima, posle jučerašnjeg saslušanja, bivši direktor kompanije Geneks Milorad Savićević, bivši direktor Turističkog centra Kopaonik Nebojša Premović i nekadašnji rukovodioci Geneksa Vladimir Gajić, Petar Novaković i Ivica Luković, kao i bivša direktorka Centra za pravne poslove Agencije za privatizaciju Ljiljana Mlađan u MUP, kojem je prisustvovao i zamenik okružnog tužioca, osumnjičeni je trebalo da budu privedeni Okružnom sudu. Zorić je dodao da će Tužilaštvo nakon toga obavestiti javnost o toku tog krivičnog postupka. Ovo šestoro su uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja prodali građevinsko zemljište površine 1,2 hektara na Novom Beogradu bez tendera, slobodnom nagodbom, čime su oštetili budžet Srbije za 20 miliona evra.
Zorić je naveo da zasad nema indicija da će ovaj predmet preuzeti Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.
Na pitanje da li su i krivične prijave bivših radnika Geneksa deo sadašnje istrage Zorić je naveo da o tome ne može da govori za javnost.
U javnosti se spekuliše da predmet ove istrage nije samo sporna prodaja zemljišta, već da je ekipa Geneksa osumnjičena i za druge zloupotrebe, koje se odnose na nezakonito raspolaganje sredstvima preduzeća odobravanjem besplatnog korišćenja turističkih usluga u hotelima Sunčani konaci i Grand. Time je za 4,5 miliona dinara oštećen Internacional CG.
Da u kompaniji Internacional CG, u koju se „ulio“ nekada moćni Geneks nije baš sve kako treba, svedoče brojne krivične prijave bivših radnika. Oni su ukazivali da nisu problematične samo statusne promene, koje su „zbrisale“ Geneks, već da je i niz finansijskih transakcija trebalo staviti pod lupu. Posebno je isticano da se preko švajcarske firme Orah, čiji je vlasnik Vuk Savićević, sin Milorada Savićevića, odvijao veliki deo trgovine, tako da je u prostorijama bivšeg Geneksa otvoreno i predstavništvo te firme. Bivši radnici podnosili su krivične prijave i zbog imovine koja je „prodavana u bescenje“, poput poslovnog prostora u Novom Sadu.
Generaleksport s brojnim predstavništvima u zemlji i svetu, i u vreme bivše Jugoslavije bio je jedno od najvećih uvozno-izvoznih preduzeća. Često u funkciji državne bezbednosti, stekao je u tom periodu oreol nedodirljive firme, što je bila i maska za neke od prljavih poslova, ali najčešće u privatnoj režiji rukovodstva. Ipak, krajem devedesetih, iako i dalje sa značajnim obrtom koji je premašivao sedam milijardi dolara, zbog sankcija firma zapada u teškoće. Predstavništva u inostranstvu nekako su „isparila“, a bežeći od poverilaca, među kojima su bili i radnici firme, Radoman Božović, bivši predsednik Narodne skupštine Srbije i visoki funkcioner SPS, 1999. kada je bio na mestu generalnog direktora, dolazi na ideju da skloni kapital firme. On osniva novo preduzeće – kćerku Geneksa, kompaniju Internacional CG, i pokušava da svu imovinu matične kompanije prenese na novu. U tom procesu sprečile su ga oktobarske promene 2000, ali je Milorad Savićević, koji ga je na funkciji direktora ubrzo nasledio, uspeo da to realizuje 2003. uz pomoć Trgovinskog suda u Beogradu. Praktično, svi dugovi ostali su na ime Geneksa, dok su imovina i većina radnika prebačeni na novu kompaniju, koja je pri tom prihvatila i sve profitabilne ugovore Geneksa i naplaćivala sva potraživanja.
U vlasništvo ICG tada su preneti hotel Interkontinental (koji je, u međuvremenu, izgubio licencu tog velikog hotelskog lanca i sada posluje pod nazivom Hotel Beograd), Geneks apartmani na Novom Beogradu, Aviogeneks, Turistički kompleks na Kopaoniku, Jugoturs i Hotel Alet u Bečićima. Zamršeni imovinski odnosi između dve firme u velikoj meri su usporili restrukturiranje ICG u koje je kompanija ušla 2004. Pripreme za privatizaciju očigledno nisu tekle po planu, jer privatizacioni savetnik, revizorska kuća Dilojt nikako nije mogla da utvrdi pravo finansijsko stanje, s obzirom na to što im je tadašnje rukovodstvo uskraćivalo podatke. Da li je to bio jedan od razloga zbog kojeg je, krajem 2005. Vlada Srbije uvela privremene mere u tu društvenu firmu, nije objavljeno, ali je činjenica da se tadašnje rukovodstvo nekoliko meseci odupiralo promenama, tako da je tek u aprilu prošle godine počeo da radi novi upravni odbor, koji je u prostorije ICG ušao uz pomoć policije. Savićević je u to vreme potez Vlade tumačio kao politički obračun, a radnicima, koji su tokom preobražaja Geneksa u ICG ostali bez posla, status nije izmenjen. Prema dosadašnjim saznanjima, nije izvesno da li se u sklopu sadašnje istrage nalaze i predmeti koje su oni pokretali unazad nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari