Bojkot, krivične prijave i preletanje obeležili parlament u februaru 1

Prvim zasedanjem u 2019. godini nastavljeno je urušavanje skupštinskog integriteta i nema naznaka da će proleće u parlamentu proteći u duhu demokratije.

U okviru 11. vanrednog zasedanja narodni poslanici zasedali su svega tri dana. Iako je usvojeno 40 tačka dnevnog reda, raspravljano je samo o šest. Dnevnopolitičke teme su ponovo bile u fokusu poslanika, a ne zakoni.

Najviše je diskutovano o građanskim protestima, dok su poslanici čak 37 puta iskoristili reč vešala. Ni uvrede nisu izostale, a na zasedanju je bilo reči i o (ne)ugledu univerzitetskih profesora koji su podržali proteste.

Ovo zasedanje je najviše obeleženo početkom bojkota rada parlamenta od strane više opozicionih poslanika. Tokom paralelnih sednica u holu Narodne skupštine poslaničke grupe Demokratske stranke, Slobodnih poslanika, Dveri, Kluba samostalnih poslanika, Narodne stranke i Socijaldemokratske stranke kritikovale su obesmišljavanje rada parlamenta od strane vladajuće većine, ali i govorile i o tačkama na dnevnom redu vanrednog zasedanja.

Interesantno je da je sa početkom bojkota od strane dela opozicije vladajuća većina prestala da podnosi besmislene amandmane čiji je cilj onemogućavanje diskusije u parlamentu, što je bila praksa tokom čitave 2018. godine.

Došlo je i do promena u poslaničkim klupama, ali i u taborima. Andrijana Avramov sa liste Dosta je bilo – Saša Radulović je odmah po dobijanju mandata pristupila poslaničkom klubu Srpske napredne stranke.

Mandate sa liste Dosta je bilo dobili su i Nemanja Radojević i Vojin Biljić, dok su mandati sa liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje dodeljeni Violeti Lutovac i Milanu Ljubiću.

Početak sednice obeležili su potpisi bivših poslanika koji su se našli u zahtevu za održavanje sednice. Time je narušena procedura i otvoren prostor za sumnju da su njihovi potpisi falsifikovani.

Ovim povodom poslanik DS Balša Božović je podneo krivičnu prijavu, a poslanik SNS Aleksandar Martinović, koji je predao listu potpisnika, uputio je izvinjenje predsednici parlamenta i narodnim poslanicima.

Inicijativa Otvoreni parlment je pozvala tužilaštvo da preispita ovaj slučaj.

“Ovakvo postupanje nepopravljivo narušava ugled i dostojanstvo najvišeg predstavničkog tela preko kojeg građani ostvaruju svoju suverenost, a time i poverenje građana u ovu instituciju. Nastavlja se dalje narušavanje integriteta Narodne skupštine, obesmišljavaju demokratske procedure i podrivaju demokratske vrednosti u Srbiji.”

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Detaljnije o dešavanjima u parlamentu tokom februara 2019. godine pročitajte u timeline-u:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari