Bojkot može oduzeti snagu Vučiću i SNS 1Arhivska fotografija Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Bojkot opozicionog bloka Savez za Srbiju neće izbore učiniti nelegitimnim, ali ako neka politička opcija može legitimnost da dovede u pitanje, onda je to upravo ovaj blok, a bilo bi još bolje ako bi mu se priključili još neki opozicioni akteri, smatraju sagovornici Danasa koje smo pitali da li i na koji način bojkot Saveza može da utiče na legitimitet izbora.

Uzimajući u obzir da u Srbiji nama propisa koji reguliše koja bi izlaznost bila minimalna da bi vlast na bilo kom nivou bila formirana i da ne postoji osoba ili telo koja odlučuje o tome da li su izbori legitimni ili ne, postavlja se pitanje na koji način bi eventualni bojkot najvećeg opozicionog bloka uticao na legitimitet glasanja. I to u situaciji u kojoj vlast, pa ni dobar deo građana, sada ne haju za to što u parlamentu nema opozicije, kao i da se od naprednjaka ne može očekivati da će odbiti da formiraju vlast ma kakva izlaznost bila i ma ko učestvovao na izborima.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da je bojkot u ovom momentu jedini ozbiljan adut u rukama opozicije jer bojkot ne odgovara vladajućoj stranci. On nije siguran da bi neizlazak SZS učinio izbore nelegitimnim, ali bi to moglo da dovede u pitanje legitimitet izbora, ali to zavisi od stvari koje sada ne možemo da znamo kakve će biti.

– Najpre izlaznost. Ako izlaznost bude ozbiljno manja neko u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa, onda se može postaviti pitanje legitimiteta. Druga stvar je da li će se SZS bloku priključiti još neki akteri ili ne. Što širi bude blok koji bojkotuje, pitanje legitimiteta će češće biti postavljano. I treća stvar je po mom sudu potpuno pogrešna postavka koja se nametnula, a to je da li će međunarodni akteri priznati izbore. Mislim da se legitimitet treba sagledavati u domaćem kontekstu, odnosno da će legitimitet dati domaća javnost – navodi Klačar.

Kako objašnjava, legitimitet će zavisiti od toga da li će vlast iz tih izbora moći da izvuče istu snagu kao da su se izbori organizovali u normalnim okolnostima.

– Dakle, da li će vlast zadržati istu stabilnost i utemeljenost kao do sada ili će bojkot na neki način moći da utiče da eventualno vlast, pod pritiskom odozdo iz domaće javnosti, pristane u nekom trenutku na vanredne izbore koji bi se odigrali u drugačijim okolnostima, odnosno uz ispunjenje nekih od uslova opozicije – ukazuje Klačar.

Luka Božović, autor podkasta Dva i po analitičara, za naš list navodi da je Savez za Srbiju, bez obzira na to šta neko mislio o njemu, de facto najveći i najuticajniji opozicioni blok i da ako nečiji bojkot može da dovede u pitanje legitimitet samih izbora, to je upravo Savez.

– Od prvih zahteva za slobodnim i fer izborima prošlo je dovoljno vremena da se vidi nekakav pomak i da SNS pokaže volju da menja izborne uslove. Zato je teško očekivati da će se oni promeniti do samih izbora. Zato mislim da je bojkot logičan odgovor. Ipak, u situaciji gde su mišljenja podeljena, a Aleksandar Vučić i drugi funkcioneri SNS podgrevaju još jednu podelu koja im ide naruku, pitanje je dometa takvog bojkota. Ukoliko samo SZS bude politička snaga koja bojkotuje izbore, moraće da ulože mnogo energije i (i ovako ograničenih) resursa da bi oduzeli legitimitet izbornom procesu i narednom sazivu Skupštine – smatra Božović. Kako dodaje, ukoliko bi Savez bio istrajan i uspeo u svojoj nameri i vodio aktivnu kampanju protiv izlaska na izbore, smanjena izlaznost bi bila prvi znak nedostatka legitimiteta.

– Ostanak van Skupštine uz realnu podršku građana značio bi da jedan, nemali, deo građana ostaje bez predstavnika u institucijama a to samo po sebi dovodi u pitanje legitimitet skupštinskog saziva. Ono što je važno je da Savez što pre podvuče crtu i donese jasnu odluku o bojkotu i nastavi delovanje u skladu sa time – kaže Božović.

Partije daju legitimitet

Programski direktor Demostata Zoran Panović je, gostujući na televiziji N1, rekao da ako partije izađu na izbore, nebitno je šta građani misle, a ako partije ne izađu, to će biti veliki problem za legitimitet izbora.

– Ako budu raspisani izbori, a bojkotuje ih glavna opozicija, tj. Savez za Srbiju, ako sve te partije u ovom formatu SZS bojkotuju izbore, ti izbori, čak i ako Vučić izvuče više od 50 odsto birača, oni će imati problem sa legitimitetom.. ali ako partije SZS odluče da izađu na izbore, mogu građani do sutra da ih bojkotuju, i da izađe 25 odsto birača – ti izbori su legitimni. Jer legitimitet izborima daju partije koje izađu, a ne građani kao neka masa – kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari