Bojkot SZS gotovo izvestan 1Foto: FoNet/Nenad Djordjevic

Odluka predsednice Skupštine Srbije da se uz lokalne izbore u Lučanima oni 16. decembra održe i u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac donekle je zatekla opozicione stranke koje su svoje snage usmerile samo na izbore u opštini Lučani.

Zato će opozicija narednih dana morati da se odluči hoće li sa naprednjacima izbornu snagu odmeriti i u ove tri opštine ili će te izbore bojkotovati ne želeći da pristaje na, kako tvrdi „veštački“ izazvane izbore i igru SNS.

Poznavaoci prilika u SNS ali i u vrhu vlasti nezvanično za Danas kažu da je raspisivanje lokalnih izbora deo strategije naprednjaka za očuvanje visokog rejtinga. Prema njihovim rečima, u manjim mestima se s vremena na vreme raspišu izbori te se u kampanji sjati gotovo čitava vlada, plus predsednik države ako mu obaveze to dozvole, pa se ostvari podrška i veća od 50 odsto. S druge strane, opozicija je u takvom stanju da ne može da pravi dobre rezultate, te se na tome rejting SNS samo bilduje, objašnjavaju naši sagovornici.

Prema saznanjima Danasa, očekivalo se da opozicioni Savez za Srbiju, odluku o eventualnom bojkotu izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu saopšti na prvoj predizbornoj konvenciji Saveza sinoć u Guči posle sednice Predsedništva saveza. Do zaključenja ovog izdanja Danasa niko iz Saveza nije mogao sa sigurnošću da nam kaže kakva će odluka biti doneta. Podsetimo, SZS je već odlučio da prvi put kao blok izađe na izbore u Lučanima i već neko vreme čelnici Saveza su u kampanji i obilaze mesta u toj opštini i razgovaraju sa građanima. Očekuje se da Savez ostane pri stavu da će prvi izborni rezultat ostvariti u Lučanima.

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije članice Saveza, za Danas objašnjava zašto u SZS raspisivanje izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu smatraju nelegalnim.

– Nema krize vlasti, SNS ima većinu, opštinskoj upravi nije istekao zakonski rok, sednice Skupštine opština su održavane u zakonskom roku, usvojen je budžet. Nema zakonskih i formalnih razloga za izbore i to pokazuje da su oni rešili da se igraju izbora ne razmišljajući o interesima građana – navodi on.

I DSS tek treba da odluči. Predsednik DSS Miloš Jovanović za Danas kaže da će odluka biti doneta u sredu na sednici Predsedništva nakon sveobuhvatne analize.

– Pitanje je koliko je i moguće i svrsishodno izlaziti na lokalne izbore u situaciji kada su politički klijentelizam, patronaža i gola prinuda dosegli do sada nezabeležene razmere – navodi on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da svaka odluka opozicije ima smisla samo ako je sve opozicione stranke ispoštuju.

– Na opoziciji je da, u zavisnosti od procene, donese odluku hoće li izaći na lokalne izbore. Loše je ako je opozicija podeljena. Kakvu god odluku da opozicija donese, ona će imati smisla samo ako sve ozbiljnije opozicione stranke stanu iza nje. Dovoljno je da jedna od njih uradi suprotno i onda bojkot ili izlazak na izbore gubi smisao – kaže Anđelković za Danas.

U Kuli će se izbori održati puna tri meseca posle izbora novog predsednika opštine, a nakon što je pređašnji prvi čovek Kule podne ostavku. U Doljevcu je predsednik opštine 15. oktobra podneo ostavku ne zbog prozivki opozicije, već, kako je rekao, zato što želi da na polovini mandata proveri izbornu volju Doljevčana. I u Kladovu je predsednik opštine podneo ostavku, te je u julu izabrana nova opštinska vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari