Boljević: Drago mi je što Vučić nema pretenzije da drži pravosuđe pod kontrolom, bilo bi mi još draže da se i ponaša 1Dragana Boljević Foto: Medija centar

Drago mi je što smo čuli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema pretenzije da drži pravosuđe pod kontrolom, bilo bi nam još draže da se i ponaša kao da to ne želi, rekla je za N1 član Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Boljević je ocenila da su izjave zvaničnika prošle nedelje bile takve da ne čine dobro pravosuđu.

„Ne smeju da se ponašaju tako, može pravosuđe da se kritikuje i sudske odluke takođe, ali na drugačiji nacin. Ne možete da diskvalifikujete sudsku odluku, a da ne kažete zašto je to ponašanje loše“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ako je tužilac uradio nešto po zakonu, ko je odgovoran za to nego onaj ko je taj zakon doneo.

Boljević je ocenila da izvršna vlast pokušava da podjarmi ostale grane vlasti i sudstvo, i to je zajednička karakteristika vlasti i ove i prethodnih, koji su svi vodili negativnu kampanju protiv pravosuđa – jedne od grana vlasti.

„Šire percepciju da je pravosuđe loše, i zato tvrdim da je zakonodavstvo ovde bolje nego što se veruje i u zemlji i spolja“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, cilj takvih kritika je da se dobije pomilovanje za sve ono za šta ste odgovorni, a niste uradili.

„Za sve što je loše u društvu, svaki krimminal, za sve što bi i u pravosuđu želeli da ne postoji, za sve se čini krivim pravosuđe. Kao da gradskom saobraćajnom date autobuse koji jedva voze i kažete im – e, sad vozi uredno, odgovorno, kvalitetno, na dva minuta! Ne može, ako mu date loš aparat, ne može dobro da uradi ono što mu je dužnost“, istakla je.

Boljević ističe da je stoga politička, izvršna vlast dužna da obezbedi odgovarajuće uslove za rad.

Društvo sudija Srbije pozvalo je nedavno Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, a naročito Republičkog javnog tužioca da reaguju i da prestanu da zanemaruju svoje ustavne dužnosti garanta nezavisnosti sudova i sudija i samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Boljević je rekla da još nije stigao odgovor niti od Republičkog javnog tužioca, niti Državnog veća tužilaca. „Oni moraju da se probude“, zaključila je Boljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari