Borel i Pisonero: EU očekuje od Srbije da uskladi delovanje sa onim što je obećala 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da Brisel očekuje od Srbije da deluje u skladu sa strateškim ciljem članstva u EU i da ispunjava obaveze koje je preuzela u okviru procesa pristupanja Uniji.

Odgovarajući na poslaničko pitanje koje korake će Evropska komisija preduzeti da ograniči štetni uticaj trećih zemalja na Zapadnom Balkanu, a naročito Rusije u Srbiji, i da li Komisija veruje da Srbija pripada Evropskoj uniji, Borel je ukazao na neophodnost da Srbija postepeno uskladi spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske Unije, prenosi N1.

Naveo je i potrebu za jačanjem regionalne saradnje i promocije dobrosusedskih odnosa, posebno u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„To pitanje se redovno pokreće sa Srbijom, na neformalnim sastancima političkog dijaloga o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i drugim sastancima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja“, naveo je Borel u pisanom odgovoru, ne iznoseći detalje.

On je kazao da je Brisel svestan bliskih veza Beograda sa Moskvom i dodao da EU pojačava saradnju sa svim državama Zapadnog Balkana u oblasti sajber bezbednosti i strateške komunikacije, prenosi N1.

„U nedavnom Zajedničkom saopštenju o suzbijanju dezinformacija o korona virusu, primećuje se da su Rusija i Kina učestvovale u ciljanim kampanjama dezinformacija u EU, njenom susedstvu i širom sveta. EU finansira programe koji promovišu kritičko razmišljanje i medijsku pismenost kako bi se izgradila otpornost na dezinformacije“, napisao je Borel.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je za N1 da je Srbija identifikovala evropske integracije kao strateški prioritet i da mora da uskladi delovanje sa onim što je obećala.

Odgovarajući na pitanje o pritiscima EU da Srbija otkaže učešće na vojnoj vežbi u Belorusiji, sa vojskom zemlje domaćina i Rusije, Pisonero je rekla da je „jasno da se u skladu s pregovaračkim okvirom od Srbije očekuje da postepeno uskladi svoju politku prema trećim zemljama sa politikom EU“.

„Kao što znate, nedavno je objavljena deklaracija EU o Belorusiji i pozdravili smo priključivanje Srbije toj deklaraciji“, navela je Pisonero.

Dodala je da je Srbija zemlja koja aktivno učestvuje u više zajedničkih evropskih bezbednosnih i odbrambenih misija i da Evropska komisija pozdravlja njen „značajan doprinos“ u tim misijama.

Vlada Srbije je juče odlučila da u narednih šest meseci prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija nalazi pod „strašnim i nezasluženim pritiskom“ Evropske unije.

Vulin je rekao da je EU od Srbije tražila „da napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom, po cenu napuštanja evropske budućnosti“ i dodao da Srbija u narednom periodu „neće učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom“.

Vlasti Belorusije represijom i hapšenjima pokušavaju da uguše jednomesečne masovne proteste zbog reizbora autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta. Prema zvaničnim rezultatima izbora, Lukašenko je ostvario pravo na šesti mandat, osvojivši više od 80 odsto glasova.

EU traži od beloruskih vlasti da momentalno puste na slobodu sve uhapšene po političkoj osnovi pre i posle izbora i najavljuje sankcije zvaničnicima odgovornim za nasilje nad aktivistima i demonstrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari