Boris Tadić: Dačić je politički talac "Vučićevih fioka" 1Foto: FoNet/Filip Stevanović

“Da o Vuku Jeremiću ne mislim da je talentovan političar sa velikim sposobnostima, ne bih ni sarađivao sa njim tokom predsedničkog mandata.

Sve zamerke koje sam imao na račun njega kao ministra spoljnih poslova su beznačajne spram izazova sa kojim se danas Srbija suočava. Uostalom, svih ovih meseci smo vodili razgovore i o našim političkim razmimoilaženjima i nakon tih razgovora uveren sam da bi Vuk Jeremić vodio Srbiju u dobrom pravcu i da je kandidat koji ima veliku šansu da pobedi Vučića. Bez obzira na sve zamerke iz prošlosti danas smo ujedinjeni oko zajedničke ideje promene vlasti koja uništava našu državu i društvo”, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS, odgovarajući na pitanje kako Jeremić može da bude dobar predsednički kandidat ako nije bio dobar šef diplomatije.

* Zašto je za SDS Jeremić bolji kandidat od Jankovića?

– I Janković i Jeremić su dobri kandidati, ali za našu odluku je bilo presudno ko od njih dvojice ima veću šansu da pobedi Vučića. Ako bi Janković ušao u drugi krug, podržali bismo ga. Najbitnije je da što veći broj opozicionih glasova koncentrišemo na jednom mestu.

* Da li ćete aktivno učestvovati u Jeremićevoj kampanji?

– Naravno da ćemo aktivno učestvovati u kampanji i boriti se za bolju vidljivost ideje i politike iza koje stojimo. Pokušaćemo da se izborimo za prostor u medijima, ali ćemo se pre svega oslanjati na ličnu komunikaciju sa građanima, na društvene mreže i alternativne načine komunikacije. Danas je svakako građanima jasno da je većina medija u Srbiji zapravo u funkciji samo glasnika SNS-a, pa takav kredibilitet i imaju ti mediji. Zato se kontrola medija uvek na kraju okreće protiv onih koji ih kontrolišu.

* Zbog čega se Vi niste kandidovali na predsedničkim izborima? Vi ste bar osoba koju građani u unutrašnjosti Srbije mnogo više poznaju negoli Jeremića i Jankovića.

– Poštovali smo volju građana koji su tražili nestranačkog kandidata i u okolnostima u kojima su se kandidovali Janković i Jeremić svaka kandidatura stranačkih lidera bi bila samo rasipanje glasova i smanjivala bi šansu za pobedu nad Vučićem. Ovo je šansa da konačno smenimo ovu pogubnu vlast i zato ne sme biti protraćena na lična i stranačka pozicioniranja. Svako ko razmišlja drugačije ne pokazuje odgovornost prema budućnosti ove zemlje. Zato moja odluka da se ne kandidujem ne pokazuje da sam se povukao iz dnevne politike, već da u njoj učestvujem odgovorno i da podržavam odluke koje vode pobedi opozicije.

* Kako to da opozicija ni ovoga puta nije mogla da se ujedini oko jednog zajedničkog kandidata, dok je na drugoj strani Vučić uspeo da okupi sve stranke vladajuće koalicije. Da li je sujeta opet proradila?

– Pa opozicija je upravo pokazala da nema problem sujete jer su svi stranački lideri, osim Radulovića, stali iza Jeremića i Jankovića. To što opozicija nema jednog kandidata je zbog toga što Janković i Jeremić nisu napravili dogovor, a ne zbog sujeta stranačkih lidera. S druge strane, i sa dva kandidata može se reći da je opozicija ujedinjena na ovim izborima, pogotovo u odnosu na činjenicu da verujem da ćemo svi u drugom krugu stati iza jednog. Međutim, to što su vladajuće stranke stale iza jednog kandidata i što se lično Vučić kandidovao, pokazuje porast straha i slabosti vlasti pred narastajućom snagom.

* Sami ste upozoravali da oni koji ne razumeju značaj ujedinjenja opozicije ništa ne znaju o politici, ili rade za Vučića. Ko to onda radi za Vučića u opoziciji?

– Bolje bi bilo da je opozicija izašla sa jednim kandidatom, ali i sa dva kandidata opozicija je ujedinjena. U interesu Vučića rade sve one stranke koje nisu dale podršku jednom od dva kandidata i koje koriste ove izbore za ličnu promociju ugrožavajući šansu da pobedimo Vučića nepotrebnim rasipanjem glasova.

* Obeshrabruju li opoziciju i građane svakodnevna istraživanja po kojima Vučić pobeđuje u prvom krugu?

– Nije realno da Vučić pobedi u prvom krugu. I vlast je svesna toga i zato plasira priču o svojoj snazi upravo da bi stvaranjem takve percepcije nadomestila njen nedostatak. Vučićev ulazak u drugi krug bi već bio njegov poraz i početak kraja ove vlasti.

* O pobedi Vučića u prvom krugu govori i Saša Radulović. Zašto ste ga označili kao najvećeg neprijatelja opozicije?

– Zato što opoziciji ne rasipa glasove Vučić, već stranke koje ne razumeju da je što veće koncentrisanje opozicionih glasova i pobeda nad Vučićem važnija od njihove lične i stranačke promocije. Sve te njihove matematike kojima pravdaju odluku da ne podrže Jankovića ili Jeremića služe samo pokušaju prikrivanja činjenice da im je stranački interes iznad opšteg. Dok god takve stranke budu uspevale da građane ubede da su iskrena opozicija, imaćemo problem rasipanja glasova.

* Tvrdite da je atmosfera u društvu nepodnošljiva, da vlast koristi gebelsovske metode, a da su sledeći korak fizička nasilja i likvidacije. Nisu li te Vaše konstatacije prejake?

– Nažalost događaji kojima svakodnevno svedočimo govore da te konstatacije nisu prejake. Srbija je danas zemlja u kojoj se urušavaju institucije i pravna država, neometano suspenduje Ustav, podržava kriminal i u kojoj se nijedan građanin ne može osećati bezbedno. Ova vlast je kreirala sistem u kom se građani oslanjaju na partijsku knjižicu SNS-a, a ne na državu. U stranci traže i posao i egzistenciju i sigurnost.

* Da li Vas je iznenadila odluka Vučića da se on kandiduje, a ne da podrži Nikolića?

– Ne. Vučić je svestan da vrlo lako može izgubiti na ovim izborima, kao i toga da njegova stranka ni za pet godina vlasti nije iznedrila nijednog lidera ili kvalitetnog političara i da su svi oko njega samo marionete. U takvim okolnostima morao je ne samo lično da se kandiduje, već i da iza njega stanu sve stranke vlasti. To je najbolji pokazatelj nivoa straha i panike vlasti od poraza na predstojećim izborima.

* Petodnevni triler između Nikolića i Vučića završen je primirjem. Verujete li da je Nikolić namiren?

– Njihovo „primirje“ nije proizvod političkog dogovora, već brutalne trgovine. A svaki takav dogovor može biti prekinut čim bude ugrožen njihov interes oko kog trguju. Takvi dogovori nemaju nikako utemeljenje u vrednostima, principima ili bilo čemu što je trajnijeg karaktera.

* Članice vladaće koalicije, posebno SPS i Dačić, sada slepo podržavaju Vučića. Može li ta idila da potraje, ili se može završiti utapanjem SPS u SNS?

– Dačić je politički talac „Vučićevih fioka“ i njegova politička sudbina, a verovatno i sloboda, zavise isključivo od Vučića. Iako je istraga protiv Dačića, koja je započeta u vreme mog predsedničkog mandata, završena u vreme mandata ove vlasti, mi i dalje ne znamo šta je u tim „fiokama“.

* Ukoliko Vučić pobedi na izborima, kakvog premijera očekujete, nekog ko će bespogovorno slušati predsednika ili biti samostalan? Naprednjaci su Vama svojevremeno zamerali da ste istovremeno bili i predsednik i premijer.

– To je takođe jedna od banalnih floskula koja je plasirana u javnost i koja ne odgovara istini. A ta dilema da li bi Vučić kao predsednik bio najmoćniji čovek u državi je lažna, jer Vučić i danas već to jeste. Vučić i danas vlada po principu „država, to sam ja“ i njegova volja je iznad svih zakona i institucija, a kamoli iznad pojedinačnih političkih funkcija. U tom smislu potpuno je svejedno da li takav nakaradni princip vladanja sprovodi sa premijerske ili predsedničke funkcije. Pa on je to bio i obavljajući funkciju PPV-a (prvog potpredsednika Vlade). To je danas jasno svim građanima Srbije i to je politika koja mora biti kažnjena i pobeđena na predstojećim izborima jer cenu te politike plaćaju građani i to bukvalno, svojim novcem.

* Može li Vučić da napravi grešku Nikolića i da podnese ostavku na mesto predsednika stranke?

– Ne verujem da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke. On se ne odriče nijedne poluge moći i vlasti, pa u strahu od poraza na izborima čak se ne odriče ni premijerske funkcije tokom predizborne kampanje. Time ne samo da zloupotrebljava državnu funkciju i unapred postavlja nefer uslove u kampanji, već i ogoljava svu licemernost ove vlasti, koja je napadala Jankovića da zloupotrebljava funkciju ombudsmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari