Borko Stefanović: Nije vreme za partijsko pozicioniranje 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Ne mislim da će novo opoziciono okupljanje izostaviti bilo koga od relevantnih političkih subjekata, niti da će pravi opozicionari učiniti bilo šta da uspore dolazeće promene i pad režima.

Recept sa beogradskih izbora sa okupljanjem je samo delimično bio uspešan jer nisu svi želeli da se pridruže. Siguran sam da će sad biti drugačije. Mislim da sad nije vreme za pozicije i profilisanje partija opozicije već za okupljanje, poštujući sve naše razlike, kaže u razgovoru za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije, odgovarajući na pitanje da li bi novi opozicioni savez oko Dragana Đilasa mogao biti osnovan bez Vuka Jeremića i Saše Jankovića budući da se čini da su oni pre za to da jačaju svoje organizacije i da u savez uđu eventualno pred izbore.

* Dragan Đilas je predložio, članicama koalicione liste sa beogradskih izbora, formiranje saveza bez predsednika koji bi delovao na teritoriji Srbije, a koji bi između ostalog podrazumevao zamrzavanje rada postojećih političkih organizacija saveza. Slažete li se sa takvim predlogom i da li ste spremni da ga prihvatite i „zamrznete“ Levicu?

– Organi LS će narednih dana doneti odluku, kao i uvek, nakon temeljne demokratske rasprave. Predlog Dragana Đilasa je u skladu sa zahtevima naroda da se opozicija ujedini i ostavi sujete i razlike na stranu. U ovom trenutku nijedna opoziciona partija sama ne može da ugrozi ovu lošu vlast i zato je potrebno okupljanje koje će biti više od ad hoc koalicije. Čudi me da nekima to nije jasno posle ovakvih rezultata izbora. LS će svakako insistirati na okupljanju i što čvršćem povezivanju opozicije jer bez toga nema promena u Srbiji. Ne mislim da je to bilo kakvo zamrzavanje ako naša politika i ideje dopiru do većeg broja ljudi i ako smo mi garancija da će baš to biti politika novog saveza. Mi ne mislimo da LS gubi bilo šta na svom identitetu i politici. To su ovi izbori pokazali. Ideje levice nikad nisu bile prisutnije u javnosti i političkoj areni.

* Saša Janković je rekao da će članovi koalicije u Skupštini grada imati svoje zasebne odborničke klubove. Kom klubu će pripadati dva odbornika Levice?

– Naša dva odbornika će biti u klubu sa Đilasom, Pokretom za preokret i Sindikatom Sloga. Borićemo se za program i ideje koalicije sa beogradskih izbora ali i za politiku LS. Sve grupacije sa Đilasove liste će iskoristiti mogućnosti za nastupe i borbu, pa i to da imamo odvojene klubove. Ipak, grupacija oko Đilasa ima dosta sličnosti u programu i zato je i logično da budemo u istom klubu.

* Ako Đilas ne bude šef odborničke grupe, da li ste spremni da vi to budete?

– Đilas će biti šef odborničke grupe. To je logično i normalno jer je on bio glavni kandidat i nosilac liste. Ima veliko iskustvo i znanje na gradskim temama i najbolji je za to mesto od svih naših odbornika. Daću pun doprinos borbi u Skupštini grada, kao i cela LS.

* Ukoliko se i postigne savezništvo sa beogradskih izbora pred parlamentarne izbore, na čemu bazirate optimizam da možete da pređete cenzus kada niko u koaliciji nema nikakvu infrastrukturu u Srbiji, kada istraživanja javnog mnjenja pokazuju da vam je uticaj zanemarljiv, kada ste ideološki vrlo različiti? Zar je jedinstvo jedina karta na koju bi igrali?

– Nije jedinstvo jedina karta ali je veoma važno ako hoćemo promene u Srbiji. Za nas je važna programska sličnost i obaveze šta ćemo uraditi. Niko u opoziciji samostalno ne može da pređe cenzus niti da ugrozi vlast. Pa kakva infrastruktura? Gde je ta infrastruktura strankama koje nisu prešle cenzus? To je mit iz 90 tih. Infrastruktura se brzo pravi ako postoji energija, snaga i ideja, ako se pobedi strah i nezainteresovanost za politiku koja je sveprisutna. A to može novi opozicioni savez. Pitanje je da li želimo da budemo u svemu u pravu, da se do skova držimo svojih principa i programa ili da pobedimo ovu katastrofalnu vlast? Hoćemo li da skoro mrtvoj opoziciji merimo rep ili da napravimo novo, snažno, političko oruđe koje će pregaziti naprednjake posle duge borbe? Mislim da je odgovor jasan.

Nadam se da će i DS biti u zajedničkom savezu

* Šta predviđate da će se dalje dešavati u DS. Koga vidite kao naslednika ili naslednicu Dragana Šutanovca?

– Žao mi je zbog DS, iskreno. Ima tamo puno sjajnih i poštenih ljudi. Šteta što se nismo čuli i razumeli na vreme. No, mislim da će DS izabrati predsednicu voljom svojih članova i tako pokušati da se vrati načelima iz 1990. Želim im sve najbolje. Nadam se da će i oni biti u zajedničkom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari