Borko Stefanović: Vlast laže i Istok i Zapad 1Foto: EPA-EFE/ KENZABURO FUKUHARA POOL

Poznati je manir ove vlasti da sve laže, pa i međunarodne faktore. Toliko o famoznom približavanju SAD.

Oni su ljudi bez kredibiliteta koji sve obećavaju samo da produže ostanak na vlasti, poručuje za Danas Borko Stefanović, bivši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova i aktuelni potpredsednik Stranke slobode i pravde, upitan kako komentariše izjavu šefa  diplomatije Ivice Dačića da posle formiranja nove vlade „očekuje dalje intenziviranje saradnje Srbije i Kine“, imajući u vidu nedavno „približavanje“ Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je, podsetimo, u rivalskom odnosu sa SAD, koje katkad prelazi u otvorene diplomatske sukobe, i to ne samo u domenu ekonomije. Između ostalog, američki predsednik Donald Tramp, na čiji je nagovor zvanični Beograd pristao da preseli ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, izjavio je da će „Kina učiniti sve što može“ da on izgubi na predstojećim izborima za novi mandat.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao se nedavnim sporazumom potpisanim u Beloj kući da će Srbija „zabraniti upotrebu 5G mreže od nepouzdanih kupaca“.

Kineska kompanija Huavej ne pominje se ekslicitno u tom dokumentu, ali SAD se kod svojih saveznika zalažu da „izbegnu“ Huavej, jer tvrde da bi kineske vlasti mogle da iskoriste tehnologiju te kompanije za špijuniranje zvaničnog Vašingtona.

Stefanović ističe da pošto je vlast „već otvorila Huavej centar u Srbiji nakon Vašingtonskog sporazuma, koji je otvorila tehnička Brnabićka jer Vučić nije smeo, jasno je da nastavljaju da lažu i Istok i Zapad“.

– To je sad već svima jasno.  Žrtva su građani Srbije sa nesposobnom vlašću i uz ukaljano ime naše zemlje koju još uvek vode diletanti, konstatuje naš sagovornik.

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije i aktuelni predsednik Saveta za strateške politike, kaže za Danas da intenziviranje ekonomske saradnje sa Kinom „ne predstavlja problem koji bi ugrozio saradnju sa SAD, koja i sama ima izuzetnu saradnju sa Kinom“.

– Pitanje koje je pokrenuto nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, a koje se tiče 5G mreže suštinski se odnosi na bezbednost naše telekomunikacione mreže a ne na ekonomske odnose Pekinga i Beograda. S druge strane, upravo ministar Dačić unosi konfuziju svojim izjavama u kojima po pravilu nema suštine već samo populizma i marketinga. Paradoksalno je da Srbija ni danas nema Strategiju spoljne politike i to je vidljivo pri svakoj aktivnosti bilo Dačića, bilo Vulina, navodi Šutanovac.

Stefan Vladisavljev, programski koordinator Beogradskog fonda za političku izuzetnost, konstatuje za Danas da su saradnja i partnerstvo sa Kinom postale „strateška odrednica spoljne politike Srbije u toku poslednje decenije“, kao i da Dačićeva izjava to još jednom potvrđuje.

– Intenziviranje odnosa između SAD i Srbije tek treba da da rezultate i tek ako se pokaže da je posledica tih rezultata povećano prisustvo SAD u Srbiji, može se stvoriti situacija u kojoj Srbija pravi otklon od Kine. Za sada, brojni dugoročni sporazumi koji su potpisani između Srbije i Kine osiguravaju visok nivo saradnje, kao i temelj za dalje unapređenje odnosa. Nasuprot tome, u ovom trenutku možemo samo spekulisati šta će biti konkretni rezultati akutnog povećanja interesovanja Sjedinjenih Država za Srbiju, na šta mogu u mnogome uticati i predstojeći predsednički izbori u Americi, ističe Vladisavljev.

Novaković: Nema naglog „kidanja“ veza sa Pekingom

Prema mišljenju Igora Novakovića, direktora istraživanja ISAC fonda, iako se čini da se Srbija približava SAD, „to ne znači naglo kidanje veza sa drugim državama, pogotovo onim najvažnijim“. „Ako se približavanje SAD nastavi, saradnja sa Kinom će svakako ostati aktuelna, samo će se načini saradnje možda modifikovati da budu vidljiviji i transparentniji, i u određenim oblastima neće doći do saradnje. Podsećam vas da Kineska iniciijativa 17+1, čiji je i Srbija član, okuplja pored Srbije još 16 članica iz istočne i centralne Evrope, od kojih većina blisko sarađuje sa SAD i članice su NATO. U svakom slučaju, videćemo kako će se stvari razvijati, pogotovo ako Tramp izbori još jedan mandat, i dokle i u kom pravcu može da ide bliža saradnja Srbije sa SAD“, ukazuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari