Boško Obradović nasrnuo mišem na Martinovića (VIDEO) 1Foto: FoNet/TV FoNet

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri gađao je danas kompjuterskim mišem naprednjaka Alekasandra Martinovića, jer mu je na sednici Administrativnog odbora na kojoj se raspravljalo o novčanim kaznama za poslanike, izrečena još jedna opomena i oduzeta reč.

On je gurnuo i čašu punu vode prema predsedniku Administartivnog odbora koja se prosula po tastaturi i materijalu poslanice Dušice Stojković, poslanice SNS. Martinovića je  miš pogodio posred lica, ali je on i pored toga ostao miran, nastavljajući sa sednicom i elektronskim glasanjem o izricanju kazni poslanicima opozicije. Obradoviću je opomena izrečena nakon što je na sednici odbora pokazao plakat na kome je pisalo „Majo, pokrala si Novi Sad“, a pre toga je oštro kritkovao ponašanje vladajuće koalicije i predsedavajućih zbog opomena navodeći da mu je jedna izrečena zbog podizanja plakata “Vučić, brat, kumovi, lopovi”, iako nije precizirao ni koji Vučić, ni koji brat, ni kumovi, a da je vladajuća koalicija u tim lopovima prepoznala Vučića”.

U opštem metežu u  kome su poslanici Dveri i dela opozicije bili na nogama, a vlast  elektronskim putem glasala o kaznama, Obradović je  nastavio besno da dovikuje Martinoviću – Vrati mi moja tri minuta, zašto si mi oduzeo reč. “ Ti si obična kukavica, krpa i Vučićev sluga”. Naprednjaci su ćutali pritiskajući tastere, jedino je Dragana Barišić više puta uzvratila Obradoviću rečima – Mi vas se ne plašimo, sram vas bilo.

Negodovali su i drugi poslanici Dveri tražeći da im Martinović vrati vreme i da im da reč, ali im je on, kako je rekao ”dao malu pouku za poslanike početnike”:“ Prvo mnorate da se prijavite elektronskim putem da biste dobili reč,a vi to niste učinili“. Dragan Vesović, poslanik Dveri ga je upitao: Kako da se prijavim za diskusiju kada ispred mene nema kompjutera”. Martinovićev odgovor je bio: “Šta da vam ja radim u tom slučaju”.
U jednom trenutku u salu je ušlo i skupštinsko obezbeđenje koje nije reagovalo, a verbalni sukob, uz koškanje poslanika Dveri i naprednjaka koji su se sjatili u skupštinsku salu nastavljeno je i nakon zaključenja sednice na kojoj je izglasano novčano kažnjavanje nekoliko poslanika opozicije zbog izrečenih opomena.

Poslanici Dveri pitali su Veroljuba Arsića jednog od predsedavajućih koji je na proteklim sednicama izricao kazne opoziciji, zbog čega je konkretno kažnjen poslanik Dveri Srđan Nogo, a ovaj je uzvratio – zbog njegovog sveopšteg ponašanja, na šta kako su Dverjani prokomentarisali nije imao pravo jer takva odredba ne postoji u poslovniku. Tokom  žetsoke prepirke pitali su i Arsića da li je tačno da je on hteo da povuče neke kazne opoziciji, ali da mu Gojkovićeva to nije dozvolila.

Kada je Martinović, po završetku sednice krenuo da izađe iz skupštinske sale put mu je ponovo preprečio Obradović, vidno besan, sve vreme dobacujući da je Martinović Vučićev sluga. Kada je Martinović došao do vrata, krenuo je ka njemu, međutim, poslanik SNS Vladimir Đukanović sa stisnutom pesnicom krenuo je da udari Obradovića, ali ga je Ivan Kostić, poslanik Dveri zaustavio, dok je Dragan Vesović dovikivao “nemoj Vlado, nemoj”. Đukanović je ipak uhvatio Obradovića otpozadi za sako i povukao ga unazad, tako da je Martinović, okružen naprednjacima izašao, kratko poručujući da grđani ne žele nasilje i da se tako ne dobijaju glasovi. 

Posle izvesnog vremena poslanici su se razišli, a onda su u skupštinskom holu redom počeli da daju izjave novinarima o dešavanju na sednici odbora. Vladajuća većina osudila je ponašanje Obradovića. Zamenik šefa naprednjaka u parlamentu Vladimir Orlić rekao je da je ponašanje Dveri „enklatantan primer čistog ogoljenog fašizma“, koji nikave veze nema ni sa političkom borbom ni parlamentarnom raspravom. Đukanović se izvinio građanima zbog dešavanja i kazao da mu je žao što je bio učesnik nemilog incidenta.

”Želim da se izvinim građanima jer sam lično učestvovao u incidentu i žalim zbog toga, ali bih uvek skočio da zaštitim svog kolegu. Mirno sam posmatrao šta se događa sve dok Obradović nije krenuo fizički da se obračuna sa Martinovićem. Ja sam onda skočio i povukao Obradovića, kako bih sprečio fizički incident, onda je nastalo koškanje”, objasnio je Ðukanović novinarima u parlamentu i dodao da “očigledno neko želi da isprovocira incident i da na taj način dođe do nekog biračkog tela, pošto drugačije ne može”.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović osudio je ponašanje Dveri za koje je rekao da je postalo matrica i da se na taj način pokušava obezvrediti i obesmisliti rad parlamenta.

Obradović nije pokazao kajanje zato što je nasrnuo na Martinovića. 

“Nisam ja njega udario. U jednom trenutku je kompjuterski miš skočio i ujeo Martinovića za nos, jer nije mogao da istrpi toliku bahatost. Moja obaveza opozicije je da se suprostavim vlastima. Vaspitan sam tako da kada neko udari na moju čast moram da se suprostavim. Građani će proceniti da li je moj način opravdan ili ne. Ako misle da ih niko ne ponižava oteraće Dveri u penziju, a ako tako ne misle ukazaće nam veće poverenje“, objasnio je Obradović, upitavši novinare da li bi oni izdržali toliku bahatost.
 
Neposredno pre incidenta, sednicu odbora napustili su poslanici Srpske radikalne stranke, koji su  prethodno oštro negodavali što se opomene izriču i novčano kažnjavaju samo poslanici opozicije. Rečeno je da je do sada kažnjeno oko 70 opozicionara, a samo dva predstavnika vlasti.

Milorad Mirčić, poslanik SRS  pitao je Martinovića kako je moguće da se izriču kazne, a da pritom nema ni tonskog, ni video i pisanog zapisa da je neko prekršio poslovnik.

“Ima li kraja ovome i dokle ćemo biti žrtve samovolje predsednika i predsedavajućih skupštine. Nije skupština mesto za lične obračune. Mi smo svi žrtve vašeg ponašanja i ako mislite da je ovo novčano kažnajvenje način da se spreči rad opozicionih poslanika, varate se. To je samo dodatni motiv da se usprotive svi koji su kažnjeni”, rekao je Mirčić, napominjući da su poslanici vlasti pred odluku o mogućem raspisiavanju parlamentarnih izbora posebno bili nadahnuti da stvaraju atmosferu haosa u parlamentu.

I Miljan Damjanović, radikal upitao je Martinovića da li poslanik ima pravo da zastupa politički stav svoje stranke,a da za to ne bude kažnjen, kao što je bio slučaj sa Nemanjom Šarovićem, koji čak nije ni dobio reč, a izrečena mu je kazna.

“Imaju li pravo poslanici SRS na egzistenciju, jer  mi nismo ni u kakvim upravnim odborima i nemamo dodatna primanja. Nemamo nikakve finansijske kombinacije”, rekao je Damjanović, a Martinović, koji je sve vreme tiho komentarisao ono što je opozicija govorila i držao se za nos dok je Damjanović govorio uzvratio mu je tiho “sitan si ti za kombinacije”. 

I poslanica DJB Ana Stevanović negodovala je što se novčano kažnjavaju samo poslanici opozicije, navodeći da je to primer dvostrukih aršina koji se primenjuju u parlamentu, te da su sve opomene izrečene neopravdano, dok je Boško Obradović, pre izbijanja incidenta  rekao  da mu je u obrazloženju prve opomene rečeno da  je pokušao da zadavi poslanika Atlagića kravatom, iako je to bila šala. Druga opomena, kako je rečeno izrečena  mu je jer se “glupira”, a treća jer je plakatom udario Đorđa Vukadinovića u glavu. Uprkos tome što Vukadinović prijavio za reč zbog incidenta koji je izbio nije uspeo uspeo da progovori.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BuEqfWdLsHE]

Obradović: Mi nismo vaspitani da trpimo kad nas ponižavaju

Nakon podizanja plakata sa natpisom „Majo, pokrala si Novi Sad“ , na sednici Administrativnog odbora, Bošku Obradoviću je oduzeta reč i bez obrazloženja je dobio opomenu, iako se ne zna na koju Maju se odnosio tekst na plakatu.

Očito su predstavnici vlasti prepoznali Maju Gojković i njenu krađu Novog Sada u vreme dok je bila gradonačelnik. Boško Obradović je reagovao postavljajući Martinoviću više pitanja od kuda mu pravo da mu isključi mikrofon i oduzme reč na šta Martinović nije imao odgovor, navodi se u saopštenju Dveri.

Kako se navodi, na ovoj sednici Administrativnog odbora Narodne skupštine razmatrano je isključenje Boška Obradovića sa sednice na 20 dana, isto ono isključenje o kojem nikada nije formalno obavešten i za koje nije bilo nikakvog osnova. Iako je Boško Obradović tražio hitnu sednicu Administrativnog odbora, ona je održana tek nakon tri nedelje i tom prilikom poslanici opozicije su doživeli novi skandal i poniženje. Bošku Obradoviću je oduzeta reč, priliku da govori nije dobio ni Đorđe Vukadinović koji je trebalo da posvedoči da nije udaren plakatom „VUČIĆ-BRAT-KUMOVI-LOPOVI“ na sednici 26. oktobra, a reč nisu dobili ni drugi poslanici opozicije koji su se javili. Martinović je na silu završio sednicu i izrekao nove kazne poslanicima opozicije.

Povodom ovog najnovijeg političkog nasilja u Narodnoj skupštini od strane SNS, Boško Obradović izjavio je sledeće: „Mi se borimo protiv nepravde, a njih boli istina. Oni moraju da nas stalno prekidaju da se u Skupštini ne bi govorilo o kriminalu i korupciji, izdaji Kosova i Metohije i da bi glas opozicije bio ukinut pred nastupajuće beogradske i vanredne parlamentarne izbore. Naš stav je da nismo krpe, imamo integritet, imamo ličnost, imamo stav. Mi ne dozvoljavamo da nas neko gazi i ponižava. Verujem da će građani Srbije ceniti našu borbu protiv Vučićeve vlasti i da zajedno nećemo dozvoliti da nas predstavnici vlasti dalje maltretiraju, pljačkaju i ponižavaju“, rečeno je u saopštenju. 

Gojkovićeva osudila ponašanje Obradovića

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila „još jedan u nizu nasilničkih ispada predsednika poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića na Aleksandra Martinovića“.
„Nakon napada na žene prvo u Republičkoj izbornoj komisiji, potom na novinarke TV Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović, nasilnog upada u moj kabinet, Boško Obradović je današnjim fašističkim metodama i napadom na predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandra Martinovića još jednom pokazao građanima Srbije da je nasilje jedina politika za koju on zna i koju promoviše. Danas je jasno svim građanima Srbije da je jedini cilj i smisao političke borbe Boška Obradovića izazivanje incidenata i obesmišljavanje rada Narodne skupštine. Ovakvim primitivnim ponašanjem, nedostojnim Doma Narodne skupštine, Boško Obradović je jasno i nedvosmisleno pokazao kako on vidi političku borbu i koliko ne poštuje građane Srbije. Obradović se ne libi ovakvih činova ljotićevskog nasilja, ni na veliki hrišćanski praznik najbolje govori o tome koliko su istinita i stvarna njegova takozvana zalaganja za porodične i tradicionalne vrednosti“, navela je Gojkovićeva u pisanoj izjavi i dodala da očekuje da će svi u društvu osuditi ovakvo ponašanje.

Kazne poslanicima opozicije’]

Administrativni odbor je na sednici i pored uzavrele atmosfere novčano kaznio dva poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića i Radoslava Milojičića u visini deset odsto od plate, odnosno po 6.829 dinara, a poslanika SRS Nemanju Šarovića dva puta sa po deset odsto od plate.

Obradoviću kome su pre tri nedelje na sednici parlamenta izrečene tri opomene izrečena je novčana kazna u visini od 50 odsto, odnosno 34.148 dinara.

Martinović: To radili „hitlerovci, crnokošuljaši, ljotićevci”

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović  za TV Prva rekao je da takvo ponašanje Obradovića nije zabeleženo  u parlamentu.

„Poslanik sam od 2007. znači 10 godina sam u parlamentu i svašta sam video, a i sam sam radio neke stvari zbog kojih se danas kajem, ali ovo u parlamentu nije zabeleženo“, rekao je Martinović  i dodao da je ovo prvi put da neki poslanik fizički nasrnne na drugog poslanika .

On je objasnio da je lider Dveri Boško Obradović na sednici dobio reč, ali ga je on lično prekinuo u sedmom minutu, jer je, kako je naveo, pričao o „Vučiću, Vučićevom bratu, da su svi lopovi, pa je vređao Maju Gojković i izneo transparent „Majo – pokrala si Novi Sad“.

”Izrekao sam mu meru oduzimanja reči, on je ustao, prišao mi, počeo da vređa i mlati rukama. Potom je pokušao da iščupa mikrofon, a kada sam ja vratio mikrofon da bih nastavio sednicu on je uzeo miš i gađao me u nos”, kaže Martinović, dodajući da takvo ponašanje može samo da opiše  rečju „fašizam“ i da su to radili „hitlerovci, crnokošuljaši, ljotićevci“ i da je mislio da je to „daleko iza nas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari