Bošnjaci sami da rešavaju svoja pitanja 1Foto: EPA OLIVIER HOSLET

Pojedini portali preneli su saopštenje Bošnjačke koalicije „Vakat“ sa Kosova koja je reagovala na izjavu predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmana Ugljanina da to veće treba da se uključi u pregovore između Beograda i Prištine u Briselu.

Ova koalicija je saopštila da pitanje Bošnjaka na Kosovu treba da rešavaju „Bošnjaci koji žive u njemu na čelu sa svojim legitimno izabranim predstavnicima“ i da Sulejman Ugljanin i BNV nemaju nikakve ingerencije na Bošnjacima Kosova.
„Samim tim osuđujemo njegov zahtev i traženje da učestvuju u dijalogu koji se vodi između Kosova i Srbije oko Bošnjaka i njihovih naselja na severu Kosova“ – navodi se u saopštenju Bošnjačke koalicije „Vakat“ i dodaje da njihovi sunarodnici imaju svoje predstavnike koji ih uspešno predstavljaju, ali imaju i svoje zahteve za učešće u dijalogu „upravo zbog Bošnjaka u tom delu Kosova. Ugljanin ne treba da koristi javno oglašavanje naših predstavnika u medijima oko učešća Bošnjaka Kosova u dijalogu i da preuzima tu obavezu“.
Na kraju saopštenja se navodi da predsednik BNV prilikom svog boravka u Prištini i razgovora sa Bedžetom Pacolijem, „nije izrazio želju da se sretne ni sa jednim predstavnikom Bošnjaka za koje toliko brine i zahteva da ih predstavlja u pregovorima u Briselu“. Bošnjački politički predstavnici su poručili da će svoja pitanja rešavati isključivo u institucijama Kosova.
Ugljanin je prilikom posete Prištini, poslednje dana jula, dao intervju tamošnjem dnevniku „Zeri“ u kojem je izneo svoj predlog da se BNV uključi u pregovore između Srbije i Kosova u Briselu „kao zainteresovana strana“. Razlog je naselje Bošnjačka mahala (u tom naselju je rođen i živeo Ugljanin) u severnom delu Mitrovice, u kojem su „srpske oružane snage 1999. godine izvršile etničko čišćenje“ i Vlada Srbije ga je „upisala u svoj ratni plen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari