Božić: Nismo dobili odluku o raspuštanju Demokratske omladine 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Jedna politička organizacija, dva disonantna saopštenja u jednom danu i dve partijske omladine koje se međusobno optužuju da nemaju legitimitet – još jedna obična sreda u Demokratskoj stranci.

U prepodnevnim časovima mediji su preneli saopštenje u kome se navodi da će se Omladina Demokratske stranke isključiti iz svih aktivnosti Saveza za Srbiju dok ne bude jasno da li taj savez podržava „radikalsko delovanje Dveri i njenog lidera Boška Obradovića“.

Predsednik Dveri je, kako su naveli, „napadom na sve demokrate i profesora Mićunovića naneo nesagledivu štetu u borbi protiv režima Aleksandra Vučića“.

Omladina DS, kako su se predstavili u saopštenju, odluku o isključenju donela je uprkos „svim naporima, apelima i zahtevima upućenim Savezu za Srbiju i predsedniku Demokratske stranke da se ta situacija reši“.

Od funkcionera demokrata na Tviteru se ubrzo oglasio zamenik predsednika DS i prvi čovek opštine Paraćin Saša Paunović, koji je poručio da je „organizacija Demokratske omladine raspuštena, te se ne može isključiti kad je nema“.

– Osim toga, organizacija Demokratske omladine nije samostalna politička organizacija, pa da vodi samostalnu politiku. Što će reći, po svemu sudeći lažna vest – napisao je Paunović.

On je dodao u izjavi za medije i da „ti ljudi ne predstavljaju nikog sem sebe samih“, kao i da svaku objavu potpisanu sa Demokratska omladina treba proveriti u Informativnoj službi DS.

Na elektronske adrese redakcija potom je stiglo drugo saopštenje, u kome se Omladina Demokratske stranke ograđuje od grupe koja, kako tvrde, sebe predstavlja kao Demokratska omladina i koju čine pojedinci iz samoizabranog rukovodstva koje je, na stranačkim statutom propisan način, raspušteno odlukom Izvršnog odbora DS, a na predlog stranačkog Predsedništva.

– Takođe, obaveštavamo javnost da svako saopštenje koje stiže od takozvane Demokratske omladine mimo zvaničnih kanala komunikacije treba smatrati saopštenjem neformalne grupe građana koja se lažno predstavlja. Ovim putem molimo i profesionalne medije da nam pomognu u borbi protiv krađe identiteta – piše u saopštenju.

U njemu se dalje poručuje da je organizacija Demokratske omladine sastavni deo Demokratske stranke i da ne može da vodi svoju samostalnu politiku mimo stranke, niti da predstavlja nezavisnu političku organizaciju. Saopštenje je potpisano sa „poverenik Demokratske omladine Mihailo Dimitrijević“.

Aleksandra Božić, predstavnica Demokratske omladine za koju se u saopštenju tvrdi da je „neformalna grupa“, poručuje za Danas da oni nisu dobili nikakvu odluku da su raspušteni, te da im takvu odluku sa razlozima raspuštanja nije uručio ni predsednik stranke niti predsednik Izvršnog odbora. Božić navodi da je Demokratska omladina imala kongres krajem novembra, na kome su bili uključeni predstavnici omladinskih klubova iz cele Srbije, na kome su se formalno konstituisali.

– Mi imamo pristup zvaničnoj Fejsbuk stranici, kao i zvaničnom mejlu. Taj mejl bi, da su mogli i smeli, u bilo kom trenutku isključili iz centrale. Oni upravljaju mejlovima – objašnjava Božić.

Ona ističe da je poenta njihovog saopštenja bila da se ograde od lidera Dveri Boško Obradovića, a ne da potežu pitanje unutarstranačkih problema.

Na optužbe iz DS-a da je Demokratska omladina zapravo samoizabrana neformalna grupa, Božić odgovara da su oni daleko od neformalne grupe i poručuje da su oni jedina legitimna i legalna omladina u Demokratskoj stranci.

Na navod iz saopštenja DS-a, da „svako saopštenje koje stiže od takozvane Demokratske omladine mimo zvaničnih kanala komunikacije treba smatrati saopštenjem neformalne grupe građana koja se lažno predstavlja“, ona odgovara da bi volela da u DS-u „nađu te članove omladine koje oni predstavljaju“.

O Mihailu Dimitrijeviću, koji se ispod saopštenja potpisao kao poverenik Demokratske omladine, Božić ne zna mnogo.

– Za njega sam čula relativno skoro. Članica sam Demokratske stranke devet godina, a za njega sam prvi put čula pre sedam-osam meseci, pošto je on predsednik Demokratske omladine Vračar. Ko mu je rekao da se potpiše kao poverenik i na osnovu čega, ja to zaista ne znam – kaže Božić.

Ona ukazuje da bi bilo najbolje da Statutarna komisija kao viša instanca utvrdi koja omladina postoji, da li je ispoštovana procedura u pogledu uspostavljanja povereništva i šta je s druge strane potrebno da se organizuje kongres Demokratske omladine.

– Da smo dobili odluku (o raspuštanju) mi bismo pitali Statutarnu komisiju za mišljenje. Kako odluku nismo dobili, nama nije preostalo ništa drugo nego da se ponašamo kao da se ništa nije desilo – obrazlaže Božić.

Ona naglašava da oni žele da sprovode politiku Demokratske stranke, ali ne kroz organizaciju koju čine Dveri.

– Da li ćemo mi to raditi u Savezu za Srbiju, koji apsolutno podržavamo, ali bez Dveri, ili mimo Saveza, kako bismo se distancirali od Dveri, potpuno nam je svejedno. Podržavamo i politiku bojkota i niko to nijednog trenutka ne dovodi u pitanje. Samo ne vidimo da sa Dverima treba da delimo bila šta – navodi Božić.

Podsetimo, Izvršni odbor DS 30. novembra minule godine doneo je odluku o raspuštanju Demokratske omladine, uz obrazloženje da predstavnici omladine prilikom organizacije izbornog kongresa nisu delovali u skladu sa demokratskim procedurama. Članovi omladine potom su se okupili u centrali stranke, sa zahtevom da razgovaraju sa predsednikom DS Zoranom Lutovcem, a nakon razgovora situacija je ostala nerazrešena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari