Brankica Janković: Svoj stav o uvredama na račun Sinanija da iznese i REM 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Tri su nivoa sa kojih bi trebalo reagovati u slučaju napada i uvreda na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, na osnovu njegove nacionalne pripadnosti i prezimena koje ima.

Prvi je Tužilaštvo, koje bi izvesno trebalo da ispita da li ovde ima razloga i sumnje za pokretanje procesa za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su profesora Sinanija uvredili na nacionalnoj osnovi. Drugi nivo je REM, koji ima vrlo jasnu ulogu u kontroli onoga što emituju mediji sa nacionalnim frekvencijom, odnosno TV Hepi, odakle su uvrede na račun Danijela Sinanija i došle. Treći nivo je reakcija poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković.

Ova tri nivoa, kao reakciju na primitivni govor mržnje, koji je na račun profesora Sinanija izneo Milomir Marić na televiziji Hepi, na kojoj je urednik, naveo je u izjavi za Danas Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

On je istakao da u Srbiji postoje vrlo jasni medijski zakoni, kao i da su se državni organi obavezali da će te medijske zakone poštovati, posebno u okvirima saradnje Radne grupe za saradnju sa OEBS. Ukoliko to ne bude slučaj, ističe Antonijević za Danas, onda bi ovdašnje vlasti to trebalo tako i da kažu – da ne poštuju zakone i da to neće da čine.

Milan Antonijević je naglasio i da je „Srbija iole uređena država, sva tri gore navedena institucionalna nivoa bi reagovala po službenim dužnostima“, što, kako naglašava, evidentno nije slučaj, osim kada je reč o instituciji Poverenice za ravnopravnost.

– Krajnje je neprimereno i nedopustivo da se u javnom prostoru na ovakav način govori o rektorki Popović i profesoru Sinaniju uz targetiranje i etiketiranje zasnovano na nečijim pretpostavkama o precima, etničkom ili verskom poreklu i slično, kao i nacionalnoj pripadnosti. Kritike i stavovi o nečijem radu mogu i treba da se iznose, ali bez vređanja i omalovažavanja po bilo kojoj osnovi, tako da osuđujemo ovakav način govora. Svakako da bi o svemu što je rečeno, a smatra se spornim, u jednoj televizijskoj emisiji trebalo svoj stav i mišljenje da iznese i Regulatorno telo za elektronske medije – zaključila je Brankica Janković u pisanoj izjavi za Danas.

U pokušaju da saznamo zbog čega je izostala reakcija REM, kontaktirali smo juče Oliveru Zekić, članicu Saveta REM-a, ali nismo dobili odgovor.

Napadi i uvrede upućene profesoru Sinaniju usledili su nakon njegovog učešća u razgovorima rektorke Beogradskog univerziteta sa studentima koji su nekoliko dana blokirali zgradu Rektorata zbog toga što Univerzitet još nije okončao proces utvrđivanja o tome da li je nekadašnji gradonačelnik Beograda, danas ministar finansija, Siniša Mali, plagirao svoj doktorat. Nakon što je dogovor sa studentima postignut, a rektorka dala obećanje da će se taj proces odvijati po ubrzanom postupku, profesor Filozofskog fakulteta, Danijel Sinani, došao je u fokus javnosti zbog svojih kritičkih stavova prema aktuelnoj vlasti.

Nakon niza napada iz prorežimskih i medija pod kontrolom Aleksandra Vučića, koji nisu imali taj šovinistički i sa nacionalnom netrpeljivošću prefiks, pre tri dana je Milomir Marić, urednik televizije Hepi, u jutarnjem programu apostrofirao i navodno „sumnjivo prezime“ profesora Sinanija. Marić je aludirao da je Danijel Sinani „Šiptar“ i da zato nema moralni kredibilitet da nastupa u javnosti.

„Ne bih se upuštao u komentarisanje izjava o mom „sumnjivom“ prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno. Očekujem da će nadležni organi, po službenoj dužnosti, imati šta da kažu po tom pitanju. Radi se o maniru koji je, na žalost, već primenjivan u slučajevima nekolicine mojih koleginica i kolega sa fakulteta, kao i drugih javnih ličnosti – rekao je za Danas Danijel Sinani.

Iza profesora Sinanija su dan nakon ispada Milomira Marića, stale kolege sa fakulteta, osuđujući u saopštenju uvrede kojima je izložen on i rektorka Ivanka Popović.

U saopštenju Uprave Filozofskog fakulteta, navodi se, između ostalog „Uprava ustaje u zaštitu prava svih građana Srbije da izražavaju svoje slobodno mišljenje i upozorava da se širenjem nacionalne mržnje i uvredljivog obraćanja intenziviraju unutrašnji konflikti u Srbiji, a društvo uvodi u opasnu istorijsku fazu… Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan… Vređao je i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada“.

Uvrede na račun rektorke i profesora Sinanija osudile su i opozicione Stranka slobode i pravde, Ujedinjena demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Pokret slobodnih građana.

„Nacističke izjave u kojima se prebrojavaju ‘krvna zrnca’ uvaženog profesora, trivijalne osobe koje podržavaju autokratsku vlast, podsećaju nas na reči njihovog vođe, koje je govorio tokom devedesetih godina“, navodi PSG. Ovo udruženje ističe i da „izmišljene i rasističke optužbe mogu da dovedu i do ugrožavanja bezbednosti profesora“.

„U svakoj demokratskoj, normalnoj državi nakon diskreditacija, omalovažavanja i insinuacija kojima se služio Milomir Marić, glavni urednik televizije Hepi, u programu emitovanom uživo, protiv njega bi bio pokrenut krivični postupak zbog govora mržnje i širenje nacionalne netolerancije, a usledio bi i hitan postupak za smenu kompletnog REM-a koji ni u ovom slučaju, kao i u mnogo puta do sada, nije reagovao na kršenje etičkih i profesionalnih principa i standarda“, navodi se u saopštenju Ujedinjene demokratske stranke.

„Ćutanje državnih organa značilo bi odobravanje širenja mržnje i netrpeljivosti“, smatra LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari