Bregu: Region da se posveti povezivanju dok EU ne odluči šta dalje 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Tirani da se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi obaveza prema Zapadnom Balkanu koji treba da se posveti većem povezivanju i ozbiljnim reformama dok EU ne odluči o planovima za taj region.

„Evropa se nalazi u dubokoj krizi utvrđivanja svoje filozofije i obaveza prema regionu. Ne znam šta sledi dalje, ali dok EU ne bude spremna da nam kaže koji su planovi za naš region, mogu samo da kažem da bi za sve nas bilo pametno da radimo na većem povezivanju kroz regionalnu saradnju i ozbiljnim domaćim reformama, svesni da članstvo u Uniji znači program transformacije, a ne opsednutost datumima ili metodologijama“, rekla je Bregu na forumu posvećenom povezivanju (Tirana connectivity forum).

Bregu je kazala da je potrebno usredsrediti se na rešavanje pitanje odliva visokokvalifikovane radne snage i obezbediti slobodno kretanje građana sa ličnom kartom u regionu, počevši od privrednika pa do mladih ljudi, te nastaviti s radom na digitalnoj agendi, saopštio je RCC.

„Uspeli smo da povežemo region kroz sporazum o smanjenju cena rominga koji je na snazi od 1. jula. Digitalizacija, međutim, nije samo smanjivanje troškova telefonije“, navela je Bregu na forumu koji se održava od 29. do 31. oktobra.

Ona je ocenila da je regionu „potrebna dodatna podrška da sprovede neophodne reforme i sustigne tempo Evropske unije“.

„EU možda ponovo razmotri svoj predlog i uključi region u mehanizam strukturnih fondova. Uzeli su nešto više vremena, do maja 2020. godine, za rad na novom pristupu proširenju, ali radi izbjegavanja dalje ‘geopolitičke štete’ po region, ova odluka bi trebalo da bude doneta uz vođenje računa o svih šest ekonomija Zapadnog Balkana“, rekla je Bregu.

Ovogodišnji, peti forum posvećen povezivanju, u organizaciji Instituta za saradnju i razvoj (CDI) uz podršku RCC-a, posvećen je regionalnoj saradnji u oblasti energetike, institucionalnim izazovima transportne povezanosti, povezanosti ljudi i ljudskom kapitalu, Zapadnom Balkanu na putu ka EU, povezanosti i geopolitici, reformama i povezivanju, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari