Britanska ambasadorka: Nastavićemo da podržavamo Srbiju na putu ka EU 1Foto:Beta

Britanska ambasadorka Šan Makleod danas je ministru finansija Siniši Malom rekla da će, mada izlazi iz Evropske Unije, Velika Britanija nastaviti da podržava evro-integraciju Srbije i njene reforme potrebne za to.

Ambasadorka je istakla da je za kompanije iz Velike Britanije najvažnije da se „radi na boljem poslovnom okruženju u Srbiji“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na sastanku je ocenjeno da u mnogo oblasti može da se uspostavi kvalitetnija saradnja i da ima potencijala da više investitora iz Velike Britanije dođe u Srbiju.

Ambasadorka Makleod je najavila da će Velika Britanija krajem ove godine biti domaćin Samita o klimatskim promenama, te da je njena država fokusirana na „zelenu ekonomiju“ i „zelene projekte“, te je i to oblast u kojoj može da se pojača saradnja sa Srbijom.

Ministar je rekao da je Srbija već nekoliko godina „apsolutni lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija“.

Mali je zahvalio ambasadorki što su britanske finansijske institucije našle interes da finansiraju izgradnju budućeg auto-puta „Moravski koridor“.

Dodao je da ista finansijska konstrukcija kao za taj projekat, može da se priprem i za druge.

Podsetio je da se u pregovorima Srbije o prijemu u EU, osam poglavlja odnosi na finansije, od kojih je do sada otvoreno šest.

Ministar je ponovio da je EU prioritet Srbije, i da je „to put kojim se kreće“, ali da je „važno da se iznutra radi na jačanju ekonomije, smanjenju nezaposlenost, rastu privrede“.

Ocenio je da je najveći izazov Srbije kako da poveća stopu rasta, i da će u tome pomoći investicioni plan „Srbija 2025“, kao i obrazovanje i digitalizacija.

Ministar finansija je rekao da je Srbija prošle godine na Londonskoj berzi imala dve emisije obveznica koje je ocenio veoma uspešne, i najavio još jednu za jesen ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari