Brnabić: Iranci zainteresovani za Srbiju 1Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Irana, Mohamadom Džavadom Zarifom, o bilateralnim odnosima dve države i mogućnostima njihovog unapređenja, pre svega na ekonomskom i trgovinskom planu.

Brnabić je ocenila je da je zajednički interes dve zemlje unapređenje ekonomske saradnje u mnogim oblastima i da postoje neiskorišćeni potencijali saradnje u oblastima poljoprivrede, građevinarstva, energetike i turizma, kao i u sektoru naučnih i tehnoloških inovacija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Zarif, koji zajedno sa iranskim privrednicima boravi u poseti Srbiji, istakao je da je sve više iranskih turista zainteresovano za posete našoj zemlji, čemu su doprinele i odluke dve vlade o međusobnom ukidanju viza i aktivna promocija Irana o turističkim potencijala Srbije i regiona.

On je istakao da je za unapređenje turizma, od presudnog značaja i dogovor o ponovnom uspostavljanju direktne avionske linije između Beograda i Teherana, nakon 28 godina.

Predsednica Vlade zahvalila je šefu iranske diplomatije na podršci Srbiji i dosadašnjem principijelnom stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Sagovornici su se složili da je dosadašnja saradnja u okviru obrazovanja i kulture na zadovoljavajućem nivou i da se razvija kroz kontinuiranu saradnju nadležnih institucija.

Brnabić je rekla da će država i ubuduće nastaviti da, u okviru programa „Svet u Srbiji“, obezbeđuje stipendije za studente iz Irana koji žele da stiču obrazovanje u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari