Brnabić: Pogrešno preneta izjava o vojsci 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je za Srbiju kompromis sve što ne podrazumeva da prizna nezavisnost Kosova „ovako kakvo je“ i predočila da je nezadovoljna kako su pojedini strani mediji preneli njenu izjavu o vojsci, „jer je deset puta pozvala na priču o školama i obrazovanju, a ne o vojsci i puškama“.

Rekla sam da se nadam da Srbija nikada u budućnosti neće morati da upotrebi svoju vojsku, dosta smo ratovali, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je istakla da je bila neprijatno iznenađena kako su Rojters i AP preneli njenu konferenciju za medije i da je tražila od svog tima da je ponovo pregledaju i da je deset puta pozvala na mir i razum i na razgovor u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Izvukli su pola moje rečenice i ispalo je da Srbija preti nečim, što je neverovatno i žao mi je, jer se radi o duboko ukornjenoj percepciji, istakla je Brnabić.

Najviše mi je žao, naglasila je, što u stranim medijima nigde nisam videla da je 15 dana zabranjena štampa na srpskom jeziku na teritoriji Kosova.

Apelujem na mir, želim da pozovem na mir i razum i na to šta možemo da uradimo za mlade ljude, bez obzira na nacionalnost, da ostanu u regionu i da im pružimo drugačiji perspektivu, rekla je Brnabić.

Ako nećemo da razgovaramo o mazutu i grejanju, o kiseoniku i lekovima, ako nećemo da pričamo da neko pali keks na nacionalnoj osnovi, hajde molim vas da pričamo o slobodi medija, poručila je Brnabić.

Brnabić je rekla i da je poslala poruku generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu kako bi mu se zahvalila na direktnoj i nedvosmislenom pozivu na mir i razum.

Brnabić se izvinila zbog toga što komentar da bi novinarki N1 trebalo odštampati definiciju reči kompromis nije rekla u mikrofon.

Kada imate stavove „Kosovo je Srbija i tačka“ i „Kosovo je nezavisno i tačka“ to nije kompromis. Kompromis je neko rešenje između toga, naglasila je Brnabić.

Upitana da li promena granica može biti kompromis, Brnabić je rekla da može, ali da ne može da govori o tome, jer je većina u Srbiji protiv toga.

Radi se o tome da na stolu nema nijedne opcije, samo mi kažemo da moramo da dođemo do kompromisa, ali sa druge strane nema sagovornika, ocenila je Brnabić.

Hoćemo li dugoročnu normalizaciju, mir, da se okrenemo generacijama koje dolaze, pa njima da ostavimo drugačiju perspektivu, upitala je Brnabić i istakla da je ona od ljudi koji treba na kraju krajeva da donesu odluku koja će biti potvrđena na referendumu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari