Brnabić razgovarala s predstavnicom Svetske banke o problemu zagađenja 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ DS

Srpska premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa predstavnicom Svetske banke Ksenijom Lvovski o mogućnostima saradnje i pronalaženju načina za pružanje pomoći u rešavanju problema zagadjenja vazduha, vode i upravljanja otpadom, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku s Lvovski, rukovodiocem globalne prakse Svetske banke za životnu sredinu, prirodne resurse i plavu ekonomiju za Evropu i Centralnu Aziju, Brnabić je rekla da zaštita životne sredine postaje jedan od najvažnijih izazova za Srbiju i da je napredak u toj oblasti važan segment društvenog razvoja, navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da je pregovaračka pozicija Srbije za Poglavlje 27 koje se bavi životnom sredinom podneta Evropskoj komisiji i dodala, kako se navodi, da Srbiju čeka izazovan i dugoročan proces primene zakona i rešenja u toj oblasti.

Predstavnici Svetske banke naveli su da je neophodno pronaći mehanizam podrške za Srbiju, ali i region u celini, kako bi na najbolji način bio napravljen dugoročan i održiv plan za rešavanje svih problema vezanih za zaštitu životne sredine, stoji u saopštenju.

Naveli su i da Srbiji od velike pomoći mogu da budu i primeri dobre prakse u drugim zemljama poput Bugarske, Poljske i Slovačke.

Rečeno je i da je od ključnog značaja podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije i prelazak na korišćenje biomase kao osnovnog energenta, kao i saradnja i uključivanje svih nivoa vlasti u pronalaženju najefikasnijih mera, a pre svega lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije zbog problema zagađenja vazduha osnovala posebnu Radnu grupu koja predlaže neophodne mere u cilju zaštite životne sredine i koordinira radom relevantnih državnih organa u toj oblasti.

Dodala je da je vlada usvojila i Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje, kojim se obavezuje da napravi značajne iskorake u pogledu smanjivanja emisija zagađujućih materija iz velikih energetskih postrojenja, navodi se u saopštenju.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i srpski ministri zaštite životne sredine i rudarstva i energetike, Goran Trivan i Aleksandar Antić, dogovoreno je da budu precizirane konkretne mere podrške Svetske banke Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari