Brnabić: Samo kroz dijalog možemo doći do sporazuma 1Foto: EPA-EFE/VAIOS CHASIALIS

Dijalog je važan i samo kroz dijalog možemo doći do sporazuma, prošlost ostaviti prošlosti i okrenuti se budućnosti, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Imamo teška politička rešenja, pre svega mislim da dijalog Beograda i Prištine, ali ima mnogo toga što možemo učiniti za svoje građane, ostavljaući politiku sa strane.

Ako to ne činimo, ljudi koje vidite ovde će biti jedini u reginu koji će ostati i nastaviti da se svađaju, rekla je Brnabić.

Ponosna sam što kad sam došla u Ohrid, dobila sam poruku na telefon da nema više rominga, istakla je Brnabić na panelu Prespa dijalog foruma.

Srbija je u specifičnoj poziciji, kada govorimo o saradnji EU i SAD, govorimo o evroatlantskim integracijama. Srbija je zemlja koja je posvećena evropskim integracijana, ne atlantskim, dodala je ona.

Želimo članstvo u EU, ne NATO, mi smo vojno neutralni, ali imamo odličnu bilateralnu saradnju sa SAD, dodala je.

Nastavljamo sa svojim poslom u procesu evropskih integracija, istakla je Brnabić, ali sve više stavljamo naglasak na regionalnu saradnju i tome šta možemo učiniti da podignemo kvalitet života sopstvenih građana.

Kada govorimo, pre svega o Severnoj Makedoniji, nije više reč o evropskim vrednostima, napretku u ključnim oblastima kao vladavina prava, već se sada postavljaju i bilateralna pitanja – lingvistike, interpretacija i tako dalje, napomenula je ona.

Ona se izvinila što je zakasnila malo na panel, jer je imala razgovor sa vd pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom.

Visoki američki funkcioner Filip Riker istakao je danas u Ohridu potrebu za međusobnim priznavanjem Kosova i Srbije, što je, po njemu, trajno rešenje koje bi trebalo da proizađe iz njihovog dijaloga, preneo je makedonski portal „Sloboden pečat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari