Brnabić za Zidojče Cajtung: Ovo je naše vreme 1EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Srbija nije bila među pobednicima treće industrijske revolucije i zato bi trebalo da se bori za to da bude među pobednicima četvrte revolucije, piše Zidojče Cajtung, pozivajući se na izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

To bi nam pomoglo da ostvarimo naš glavni cilj, članstvo u Evropskoj uniji, koje je naš strateški glavni cilj, rekla je Brnabić. Što je zemlja modernija, to će biti atraktivnija za investitore, objasnila je ona i napomenula „da smo 2013. bili na ivica bankrota“.

„Kada sam prošle godine stupila na dužnost, situacija je bila potpuno drugačija. Dug i stopa nezaposlenosti su bili niski. Bio je to dobar trenutak da se započne sa digitalizacijom“, istakla je Brnabić.

Ona smatra da je Srbija u obrazovanju već napravila „veliki skok“ i naglašava da su u školu uvedeni programerski jezici i digitalni udžbenici, kako bi učenje bilo interesantnije i zabavnije.

„Elektronska uprava nam pomaže u borbi protiv korupcije, zato što će Vlada raditi transparentnije i efikasnije“, predvidela je Brnabić.

Kako je objasnila, „ovde nije reč samo o više laptopova i širokopojasnih kablova“.

Prema pisanju nemačkog lista, Brnabić ne želi samo da modernizuje zemlju u tehnološkom smislu i podseća da je četvrta industrijska revolucija u Srbiji tek počela. Ona veruje da takve stvari u Srbiji mogu bolje da funkcionišu nego u drugim, većim državama.

Sve je preglednije i zato se može brže i bolje planirati i sprovoditi u praksi, istakla je Brnabić i ocenila da je to „prednost, možda po prvi put u našoj istoriji“.

Ona zato svima govori da se probude, jer je „ovo naše vreme“ i upozorava da ćemo morati dugo da čekamo da dobijemo novu šansu, ako ovu propustimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari