Bruk: Od početka se znalo da su Srbiji potrebne godine da uđe u EU 1Foto:Pixabay

Bruk je naglasio da članstvo u EU zavisi uvek od svake zemlje pojedinačno i od njenih zasluga i ukazao kako treba proći sva poglavlja, ocenivši da je to „detaljan i komplikovan proces“.

„Naravno, najbitnija su pitanja demokratije i vladavine prava i druga koja su sadržana u poglavljima 23 i 24. Ne bih rekao da je Srbija usporila. Od početka procesa evrointegracija bilo je jasno da će Srbiji biti potrebne godine do kraja (procesa)“, naglasio je Bruk.

On je ocenio da „to ne može brzo da se desi“ jer se radi o „komplikovanom procesu, ali ne samo Srbiji već i Evropskoj uniji“.

„Međtim, vidimo da je Srbija zemlja koja je najbolje prirpemljena da postane sledeći član EU. Treba da joj pomažemo i ohrabrujemo je“, poručio je nemački evroparlamentarac, naglasivši kako je „uvek verovao da se mirovni razvoj ovog dela sveta ne može postići bez Srbije kao dela rešenja i kao članice EU“. „Srbija je ključna zemlja ovde“ rekao je Bruk.

On je, komentarišući odnose između Beograda i Prištine, rekao kako se nada da će „obe strane imati razumevanja“ i da će „doći do sporazuma koji će obema zemljama život mnogo olakšati kada vide evropsku dimenziju i ostvare evropske aspiracije“. „nadam se da će se to desiti uskoro i da će se u Prištini uskoro naći efikasna vlada, a to nije lako učiniti“, rekao je za „Blic“ nemački evroparlamentarc Elmar Bruk.