Bulatović i Janković se sukobili zbog SZS 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajkovic

Zelena ekološka partija – Zeleni odlučila je da istupi iz Građanskog bloka 381, čija je okosnica Pokret slobodnih građana na čelu sa Sašom Jankovićem jer je, kako se navodi u saopštenju, „došlo do nerazumevanja sa jednom od članica GB381“.

U saopštenju piše i da je do „suprotstavljanja nepomirljivih stavova“ između ZEP – Zeleni i „te političke organizacije“ u sastavu GB381, došlo prilikom poslednjeg sastanka Predsedništva pomenute opozicione kolone.

Lider ZEP Zeleni i dojučerašnji potpredsednik GB381 Dejan Bulatović kaže za Danas da u toj stranci odluku o istupanju nisu doneli „preko kolena“, te da su njoj prethodili sastanci Predsedništva i Izvršnog odbora, održani u subotu, nedelju i juče u prepodnevnim časovima. On navodi da su organi stranke, uzevši sve u obzir, doneli jednoglasnu odluku o istupanju iz GB381.

Bulatović ne želi da otkrije sa kojom su članicom GB381 „Zeleni“ došli u sukob zbog, kako kaže, poštovanja činjenice da su bili jedan od osnivača pomenute opozicione kolone. Ipak, on poručuje da će u narednom periodu, „ukoliko to bude potrebno“, detaljno obrazložiti razloge za napuštanje GB381, čija je okosnica PSG.

– „Zeleni“ će ostati u kontaktu sa liderima opozicije, a sredinom nedelje održaćemo sednicu na kojoj ćemo razmatrati novonastalu političku situaciju i odlučivati o našim daljim koracima. Jasno je da opozicione organizacije u trenutnim uslovima samostalno ne mogu da urade ništa značajnije kada je reč o obaranju režima Aleksandra Vučića, tako da ćemo u narednom periodu razmotriti sa kim bismo mogli da sarađujemo i na koji način. Postoji mogućnost da se nekome pridružimo ili da oformimo sopstvenu grupaciju – objašnjava Bulatović za naš list. On dodaje da je u toku jučerašnjeg dana dobio veliki broj poruka podrške od ljudi iz opozicije, koji mu poručuju da „Zeleni“ nisu sami.

Iako lider ZEP Zeleni nije želeo da otkrije sa kojom je od članica GB381 na sednici Predsedništva „došlo do nerazumevanja“, izvor Danasa iz pomenute opozicione kolone otkriva da je reč o Pokretu slobodnih građana. Naš izvor navodi da su se Bulatović i Saša Janković sukobili zbog Saveza za Srbiju, ali ne želi da obrazloži kako je do konflikta došlo, niti da li je na Predsedništvu razmatrana eventualna saradnja GB381 sa Savezom okupljenim oko Dragana Đilasa.

Podsetimo, GB381 se oglasio saopštenjem sredinom septembra na sajtu PSG-a, reagujući na izjavu jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, koji je za jedan beogradski list kazao da se „sa PSG-om, Sašom Jankovićem i GB381 razgovara „na više nivoa“ o ulasku u drugi opozicioni blok“, te da su im „vrata otvorena“.

– Razgovori te vrste ne postoje, a takve spekulacije su neozbiljne, štetne i zbunjuju opozicionu javnost. Iz GB381 je više puta saopšteno da dve politički raznorodne opozicione grupacije treba i mogu da sarađuju na stvaranju uslova za fer izbore i smenu diktature, ali da postoje suštinske razlike u viđenju unutrašnjeg uređenja, spoljnopolitičkog položaja i budućnosti Srbije posle Vučića, i da bi njihovo ujedinjenje bilo neprirodno, lažno i neplodno – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PSG-a pre mesec i po dana.

Indicija da se u vrhu GB381 nešto dešava po prvi put se javlja prošlog četvrtka, prilikom polaganja venca ispred Osmatračnice sa Kajmakčalana u Pionirskom parku, kada se na tom mestu u zakazano vreme pojavio samo Saša Janković bez Dejana Bulatovića, za razliku od ranijih događaja koje su „građani“ organizovali. Izostanak Bulatovića bio je primetan i minulog petka, na protestu GB381 „Petkom u pet“ ispred Novog dvora.

Podsetimo, u avgustu je GB381 osnovan od PSG, „Zelenih“, Mađarskog pokreta Jena Maglaija, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca) Jasminka Hadžisalihovića i Šumadijske regije Saše Milenić. Ubrzo je objavljeno i da je lider PSG Saša Janković postao član Predsedništva „Zelenih“.

U PSG bez komentara

Redakcija Danasa tokom dana[njeg dana pokušala je da kontaktira lidera PSG-a i predsednika GB381 Sašu Jankovića radi komentara o ovom slučaju, ali je njegov telefon bio nedostupan. Pres-služba PSG takođe nije odgovarala na mejlove naše redakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari