Čanak odgovorio na pismo ambasadora Španije 1Direktorka Srednje muzičke škole potvrdila Čankove reči: Nenad Čanak Foto: FoNet TV FoNet

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak odgovorio je pismom ambasadoru Španije u Beogradu Migelu Fuertesu, povodom polemike koja se povela posle njegove izjave da se u španskim zatvorima nalaze „direktno izabrani predstavnici građana iz Katalonije“.

Fuertes je juče saopštenjem reagovao na izjavu u kojoj je Čanak naveo da je delegacija LSV bila u Kataloniji da bi „pratila demokratičnost referendumskog procesa koji se završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika u Španiji“.

Čanak je u današnjem pismu ambasadoru izrazio „najdublje poštovanje“ za špansku državu i kulturu i dodao da mu nije bilo „na pameti da dovede u pitanje demokratičnost uređenja Španije“.

„Moje opservacije su se odnosile isključivo na stvari kojima sam svedočio prilikom održavanja referenduma u Kataloniji, kao i činjenice da se u španskim zatvorima nalaze direktno izabrani predstavnici građana iz Katalonije, dok je jedan broj tih predstavnika napustio Španiju pod pretnjom dugogodišnjih zatvorskih kazni“, naveo je Čanak.

Dodao je da mu je „kao socijaldemokrati“ teško da prihvati političke zatvorenike i političku emigraciju, ali da ne sumnja u demokratsko ustrojstvo države Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari