Čanak: Stigla presuda, Šešelju oduzeti mandat 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Danas je na pisarnici Narodne skupštine predata presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina.

Na taj način je dopunjen moj zahtev od 13. aprila upućen Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi Narodnoj skupštini bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju, saopštio je Nenad Čanak.

On je podsetio da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

Šešelj je, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima poslanički mandat Vojislavu Šešelju na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da je sam traži, presudu sam tražio i dobio od naših kolega u Evropskom parlamentu, zaduženih za Srbiju.”, zaključuje u saopštenju Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari