"Čast otadžbine" iz Beograda organizuje kontramiting u Banjaluci, najavljen i Dodik 1Banjaluka Foto: RTRS

Udruženje „Čast otadžbine“ iz Beograda organizator je večerašnjeg kontramitinga koji će se održati na parkingu parka „Mladen Stojanović“ u Banjaluci, u isto vreme kada je u tom parku zakazan protest opozicionih stranaka iz Republike Srpske.

Iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD ) najavljeno je da će na kontramitingu biti i lider te stranke i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Mediji su preneli da su stranke vladajuće koalicije juče sms porukama pozivale svoje članstvo na taj skup.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da su podneta dva zahteva za održavanje javnog skupa danas, sa početkom u 18.00 časova u parku „Mladen Stojanović“.

Iz PU Banjaluka navode da su jedan zahtev uputili poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, Јelena Trivić i Nebojša Vukanović, a drugi Udruženje „Čast otadžbine“ iz Beograda, objavila je RTRS.

Policijska uprava nije zabranila održavanje ni jednog od prijavljenih javnih skupova, navodeći da će policijski službenici obezbeđivati oba javna skupa.

„Pozivaju se građani da svoje stavove izražavaju mirno i dostojanstveno, u skladu sa propisima Republike Srpske, te da se uzdrže od narušavanja javnog reda i mira i drugih oblika nedoličnog ponašanja“, navedeno je u saopštenju PU Banjaluka.

Opozicija je najavila današnji protest zbog incidenta na posebnoj sednici Skupštine RS održanoj 23. decembra, na kojoj je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tokom rasprave o Programu reformi BiH, udario poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića.

Tenzije u RS narasle su nakon što je BiH u sedište NATO u Briselu uputila Program reformi, za koji opozicija tvrdi da je preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP), kojim će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO.

Opozicija je optužila Dodika da je u Narodnu skupštinu RS dostavio krivotvoren Program reformi, s ozbirom da su pred sobom imali dokument napisan ćirilicom na 21 stranici, bez potpisa i pečata, dok je u sedište NATO-a otišao dokument sa 53 strane, napisan na engleskom jeziku, čija je svaka stranica parafirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari