Član Predsedništva PSG: Bojkot još nije konačna odluka 1Foto: Medija centar

U ovom trenutku naš stav je bojkot jer nije ispunjen nijedan uslov za izlazak na fer i poštene izbore.

Međutim, smatram da je rano govoriti o konačnoj odluci jer mislim da mi unutar opozicije treba da otvorimo ozbiljan dijalog o tome šta su razlozi za i protiv izlaska na izbore ali nakon što vidimo da li je režim spreman da nešto promeni kada je pristup medijima u pitanju, funkcionerska kampanja, pristup biračima i tako dalje, kaže u razgovoru za Danas Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta, upitan koji je prema njegovom mišljenju realniji scenario – da PSG učestvuje na izborima na proleće ili da bojkotuje to glasanje.

* Kako ocenjujete dva dosad okrugla stola o izbornim uslovima?

– Pristanak predstavnika vladajuće stranke da dođu na ove okrugle stolove samo po sebi znači da su oni priznali da postoji problem održavanja izbora u Srbiji. Da li ih je na to da pristanu na ovakvu vrstu dijaloga na FPN (prisetimo se da nisu ranije hteli ni da čuju da razgovaraju negde drugde osim u Skupštini) pritisla međunarodna zajednica ili ozbiljna najava bojkota izbora od strane opozicije, nije ni važno. Bitno je da su pristali da dođu i čuju opoziciju i nezavisne organizacije koje se bave izbornim procesom.

* Kako komentarišete insistiranje Stranke slobode i pravde da ti sastanci na FPN-u budu javni od početka do kraja?

– Mislim da je SSP ovakvu odluku donela pod pritiskom javnosti i da je ona prilično populistička. Naime, niko nema u toj sali šta da krije ali se razgovori ipak drugačije vode kada ima, odnosno kada nema kamera. Kada su uključene kamere onda se političari trude da se obrate svojim biračima a manje vode računa o rešavanju ovog ozbiljnog problema.

* Kako gledate na incident koji se dogodio ispred Predsedništva tokom protesta „1 od 5 miliona“ u subotu?

– Agresivno i bahato ponašanje ove vlasti je dobilo manifestaciju kroz prebijanje studenata koji iz subote u subotu izlaze na proteste boreći se, između ostalog, da se upravo takve stvari ne dešavaju u našoj zemlji. Pripadnici obezbeđenja su očigledno znali da će se njihov šef koliko sutra pojaviti na konferenciji za štampu i braniti njihov postupak što je poruka i nekim sledećim „obezbeđenjima“ da mogu isto ili slično da se ponašaju. U svakom slučaju, osuđujem nasilničko ponašanje predsednikovog obezbeđenja.

* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obezbeđenje koje čuva zgradu Predsedništva „reagovalo u skladu sa zakonom“ sklonivši okupljene iza ograde koju su pokušali da probiju i tako upadnu u zgradu, te istakao da ubuduće u „obezbeđenju treba da budu samo žene i devojke“. Kako gledate na takve poruke?

– Vučić se, kao i obično, obraća samo svojim biračima i želi na svaki način da omalovaži svakoga ko nije njegov podržavalac. On pokušava da ljude koji mesecima protestuju označi kao nasilnike a njega, njegovo obezbeđenje i njegove novinare kao žrtve. S obzirom da u potpunosti kontroliše sve televizije sa nacionalnim frekvencijama kao i pisane tabloide to mu u dobroj meri i uspeva.

* Vučić, takođe, tvrdi, da će prihvatiti „koje god predloge“ opozicija ima u vezi sa izborima. Verujete li mu kada to kaže?

– Da bi nekome verovao taj bi morao bar u nekom kraćem vremenskom intervalu da pokuša da govori istinu. Mislim, ipak, da se tu i ne radi o poverenju, jednostavno počnete da ispunjavate zahteve koji se, u stvari, nalaze u našem Ustavu i aktuelnim zakonima. Dakle, dovoljno je početi dosledno primenjivati zakone i izborna pravila i već će većina naših zahteva biti ispunjena.

* Šta očekujete od predstojećih parlamentarnih izbora na Kosovu?

– Izbori na Kosovu će biti prilično neizvesni kada je rezultat u pitanju. Ramuš Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova su dobili na popularnosti u ekstremnijem delu birača uvođenjem taksi na robu iz Srbije, Pokret Samoopredeljenje standardno dobro stoji jer jedini do sada nisu učestvovali u vlasti. Demokratski savez Kosova ima standardno dobru stranačku infrastrukturu i iz prikrajka čeka svoju šansu dok je Demokratska partija Kosova u svojevrsnoj defanzivi. Među Srbima to i neće biti izbori već imenovanja od strane Srpske napredne stranke.

Sukob kao politički narativ

* Smatrate li da je moguć dogovor o normalizaciji Beograda i Prištine u skorije vreme?

– Na žalost, nisam optimista. Sa ovim političkim elitama u Beogradu i Prištini možemo očekivati samo zaoštravanje retorike, poteza i mera. Oni nisu sposobni da rade na pomirenju, razumevanju i suživotu. NJihov politički narativ je sukob i oni samo u sukobima mogu politički da funkcionišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari