Čomićevoj i Dačiću važni politički izgovori 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsednik vladajuće SNS Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika države, izgleda da će morati javno ili iza zatvorenih vrata da interveniše i pojasni zadatke koje je imao na umu prilikom izbora Gordane Čomić na mesto ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ivice Dačića na mesto predsednika Skupštine Srbije.

I Čomić i Dačić proglasili su sebe nenadležnim za dijalog predstavnika vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, o dostizanju fer izbornih uslova.

Takav odnos ministarke i predsednika parlamenta, osim što zbunjuje javnost, može da ukaže na to da vlast dijalog ne želi i da će i oko ovog pitanja da se pravi serijal u kojem će ministarka i prvi čovek parlamenta „obarati ruke“ mereći svoj uticaj na „sudiju“ Vučića, koji će na kraju da presudi.

Čomić je u prvom svom javnom istupu sa pozicije ministarke rekla da resor koji vodi nije nadležan za politički dijalog, već da su to Evropski parlament i Narodna skupština, a da ministarstvo može samo da pripomogne.

Odreagovao je i Dačić rekavši da nije njegova uloga da vodi dijalog, već da bi time trebalo da se bavi novo Ministarstvo za dijalog Gordane Čomić, koja pak smatra da je u njenoj nadležnosti dijalog sa civilnim društvom.

Čomićevoj i Dačiću važni politički izgovori 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dačić je preksinoć rekao za RTS da glavna aktivnost parlamenta nije da bude servis evroposlanicima za posredovanje u međustranačkim razgovorima i sa vanparlamentarnom opozicijom.

Dodao je da po tome neće meriti uspešnost rada Skupštine, niti da to vidi kao njen glavni zadatak.

Profesorka Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić kaže da je odbijanje nadležnosti u ovom slučaju politički izgovor, a ne pravno tumačenje.

– Prostor je ostavljen SNS-u. Ne znam da li je to lošije ili bolje od eventualnog učešća Dačića i Čomić – kaže ona.

Politikolog Vuk Velebit smatra da je nenadležnost Ivice Dačića i Gordane Čomić najbolji pokazatelj odsustva ideja i namera da se uspostavi bilo kakav politički dijalog.

– Nažalost, u 2020. nalazimo se u situaciji da moramo da vodimo dijalog o dijalogu, a dokle god nema iskrenih namera predstavnika vlasti da dijalog uspe, onda do njega neće ni doći. Akteri vlasti i opozicije treba da pokažu visok nivo političke ozbiljnosti i zrelosti kako bi zajedno seli za sto. Ukoliko se ne desi dijalog, ponovo ćemo imati nekanalisane sukobe na ulicama sa fizičkim obračunima. Kao i za sve drugo, i za pitanje dijaloga će glavnu reč voditi predsednik Srbije – ali ni kod njega ne postoje iskrene namere da se dođe do dijaloga – upozorava Velebit za Danas.

„Predstavnike vlasti treba pitati o tome ne zašto neki pojedinci ne vode dijalog vlasti i opozicije, već šta je dovelo do toga da se taj dijalog ne odvija tamo gde mu je institucionalno mesto (u Skupštini) i da li oni vide svoju odgovornost u takvom ishodu“, navodi Sofija Mandić, članica Centra za pravosudna istraživanja, za naš list.

Zamajavanje javnosti

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje da je na delu nastavak fingiranja dijaloga radi zamajavanja javnosti. „Odbijajući da preuzmu odgovornost… Dačić i Čomić svedoče da su dvojac sa kormilarom koji im je dodelio zadatak da glume dijalog koga neće biti“, ocenio je Obradović u pisanoj izjavi.

Ana Stevanović, članica Predsedništva SSP, za naš list kaže da jedini razgovori u kojima će njena stranka učestvovati jesu oni koji će se voditi pod pokroviteljstvom EU i koji će obezbediti jednaku zastupljenost političkih aktera u medijima, posebno na RTS, model kontrole izbornog procesa koji će zaštititi građane od ucena kojima su izloženi i obezbediti im da slobodno biraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari