Čotrić: 30 godina od početka revolucije u Rumuniji, efekti promena impresivni 1Foto: N1

Rumunija je već 1990. godine krenula putem za koji se u Srbiji zalagao Srpski pokret obnove, a sažet je u rečenici: “Srbija u Evropi, Evropa u Srbiji”, saopštio je zamenik predsednika i poslanik SPO Aleksandar Čotrić na tridesetogodišnjicu početka revolucije u Rumuniji.

Srpski pokret obnove podsetio je u saopštenju da je pre trideset godina počela antikomunistička revolucija u Rumuniji čiji rezultat je bio rušenje diktatorskog režima Nikolae i Elene Čaučesku, ukidanje zloglasne tajne policije Sekuritatee, otvaranje svih dosijea, udaljavanje sa funkcija i iz javnog života svih saradnika totalitarnog poretka, istupanje Rumunije iz istočnog bloka i okretanje zemlje evroatlantskim integracijama.

Kako ističe Čotrić, efekti takvih promena u Rumuniji bili su impresivni.

Susedna zemlja je 2004. godine primljena u NATO, a tri godine kasnije i u Evropsku uniju, podseća on u saopštenju.

„Učlanjenje Rumunije u NATO imalo je blagotvoran uticaj na ekonomsku stabilnost, spoljnu i unutrašnju bezbednost, rast direktnih stranih investicija i bruto domaćeg proizvoda. U godini kad je Rumunija pristupila NATO-u, direktne strane investicije u tu zemlju porasle su čak 166 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Istočni sused svake godine dobije iz fondova Evropske unije pet milijardi dolara više nego što u njih uplati“, navodi poslanik SPO.

Prosečna neto plata u Rumuniji ove godine popela se na 650 evra, što je oko pedeset odsto više nego pre dve godine, dodaje se u saopštenju. Samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko trideset odsto. Prosečna plata lekara u Rumuniji danas je oko dve hiljade evra, ističe Čotrić.

„Nezaposlenost u Rumuniji iznosi samo četiri odsto i, primera radi, manja je nego u Austriji“, precizira Čotrić i dodaje da je Rumunija 2017. godine zabeležila rast društvenog bruto proizvoda od sedam posto, najviše u Evropi, a ova susedna zemlja je po veličini društvenog proizvoda pretekla Grčku i približila se Češkoj i Portugaliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari