Crnogorski pokret ocenio kao neistinite navode ministra Antića o pretnjama nasiljem u pismu Vučiću 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Crnogorski pokret ocenio je danas kao neistinite navode ministra energetike Aleksandra Antića da je u pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ta organizacija pretila nasiljem u vezi sa pitanjem imovine Srpske pravoslavne crkve (SCP) u Crnoj Gori.

Navodeći da „paternalizam sa bilo koje strane prema Crnoj Gori samo komplikuje stvari unutar nje“ i da „ne može biti dobronameran“, Crnogorski pokret je naveo da je u pismu upućenom Vučiću „samo upozorio da je sličnom retorikom pre tri decenije došlo do nasilja“.

„U poslednje vreme u Srbiji se svako bavi Crnom Gorom. I oni koji nemaju elementarno znanje o njoj, i oni koji misle da poznaju njenu istoriju, kulturu. A, ustvari, svi pokazuju da je svaki njihov pokušaj iznošenja stavova najobičniji stereotipi i mitomanske floskule“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je „taj način konstantnog ponavljanja vrlo dobro poznat u istoriji sugerisanja ‘istine’ u nekim ranijim tragičnim vremenima“.

„Uvek smo raspoloženi da svakome prezentiramo artefakta za ono što tvrdimo. Tako smo i u pismu g. Vučiću citirali državna i crkvena dokumenta Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, sa namerom da upoznamo predsednika Srbije sa njima i da mu predočimo da ga obmanjuju, i njega i građane Srbije, razni kvaziistoričari i pravnici koji pričaju napamet, bez ikakvih dokaza“, piše u saopštenju.

Ministar energetike i član rukovodstva Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić ocenio je ranije otvoreno pismo organizacije Crnogorski pokret predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao „nedopustivo deljenje lekcija“ šefu srpske države.

„Nedopustivo je da bilo ko, a naročito para-političke organizacije kao što je Crnogorski pokret, dele lekcije predsedniku Republike Srbije o tome šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da radi. Naročito je nedopustivo da se tom prilikom preti nasiljem ukoliko predsednik Srbije ne postupi po lekcijama Crnogorskog pokreta“, naveo je Antić u pisanoj izjavi.

On je reagovao na navode Crnogorskog pokreta da je na Vučiću „velika odgovornost za dalji razvoj događaja“ u vezi s pitanjem vlasništva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i da on može izabrati jedan od dva puta: da se to pitanje „rešava civilizovano, pravnim sredstvima, ili da povišenom retorikom, podizanjem emocija dovede do neželjenih posledica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari