Curić predsednica bošnjačkih veća 1FOTO: BNV

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmina Curić izabrana je za predsednicu Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih veća. Ona će tu funkciju obavljati u naredne dve godine.

Za izvršnog sekretara izabran je Emir Zlatar iz Veća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Kako prenose lokalni portali u Novom Pazaru, ovo telo okuplja Bošnjake nacionalne savete van BiH i formirano je sa ciljem da dobije podršku od institucija BIH, a pre svega sa kabinetom bošnjačkog člana Predsedništva te države.

VKBI je saopštilo da bošnjačkim nacionalnim većima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, od bosanskohercegovačkih institucija nikada nije stigla finansijska pomoć za realizaciju projekata i programa.

„Nagomilani problemi sa kojima se suočavaju Bošnjaci u zemljama regiona, proističu iz nedefinisanih identitetskih pitanja u institucionalnom smislu u matičnoj zemlji Bošnjaka – državi BiH“ – navodi se u saopštenju VKBI i ocenjuje da se „stiče utisak da su Bošnjaci u oblastima temeljnih elemenata svog nacionalnog identiteta i kulture „podstanari“ u vlastitoj državi“.

U skladu sa takvom ocenom, novoformirano koordinaciono telo bošnjačkih nacionalnih veća, iniciraće održavanje konferencije bošnjačkih ustanova, institucija i organizacija radi „definisanja teneljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka“.

Ured će, u narednom periodu, poslati zahteve premijerima Severne Makedonije i Kosova, za razgovore o donošenju zakona „ o definisanju prava nacionalnih manjina, mešu kojima su kao ustavna kategorija definisani i Bošnjaci“.

Centralna manifestacija povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka, biće održana u Skoplju. Domaćin manifestacije biće BNV Severne Makedonije. Odlučio je Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih veća.

BNV je, pre dve godine, taj datum proglasilo Danom Bošnjaka u Srbiji. Obeležava se u znak sećanja na 28. septembar 1993. godine kada je ,u Sarajevu, na Svebošnjačkom saboru usvojena Deklaracija o vraćanju istorijskog nacionalnog imena Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari