Da li je moguć neizlazak dela opozicije i na sledeće izbore? 1Foto: Beta / Press centar UNS; Foto: Marija Đoković / FoNet; Foto: Beta / Milan Obradović

Bojkot prošlih izbora ispunio je svoju svrhu i dalje je opcija, ali treba preći i na druge vidove borbe protiv vlasti, kažu predstavnici bojkot opozicije koje smo pitali da li je bojkot i dalje opcija ako izborni uslovi ne budu suštinski promenjeni.

Iako je sada rano za novu odluku, s obzirom na to da će novi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima početi tek naredne godine i da je njegov ishod neizvestan, primetno je da se o bojkotu narednih izbora sve manje govori.

Predstavnici mnogih bojkot stranaka suzdržavaju se u izjavama o blanko bojkotu, verujući u promene do kojih će doći uz posredovanje Evropskog parlamenta i ne želeći čak ni hipotetički da razmišljaju o tome da dijalog ponovo može da se završi neuspehom.

Uz to bojkotaši ne kriju da se sada, svako na svoj način, sprema za naredno glasanje, pogotovo u Beogradu.

Jedini koji je, pre par meseci, a i sada jasno pomenuo novi bojkot izbora kao opciju je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš.

On je izjavio da je dijalog uz učešće Brisela način kako da se stigne do boljih izbornih uslova, ali bojkot ostaje mogućnost i za naredne izbore, ako vlast ne bude spremna na suštinske promene.

On za naš list kaže da se do danas ništa nije promenilo u stavu NS.

– Farsični izbori nisu izbori. Na njima učestvuju samo režim i njegove marionete. Ali sad je fokus borba za izborne uslove kako ne bi bili prinuđeni da posežemo za tom krajnjom merom – rekao je Ponoš.

Lider Dveri Boško Obradović za Danas kaže da je bojkot samo jedno od sredstava borbe protiv nedemokratske vlasti.

– Osim toga imamo i demonstracije, građansku neposlušnost, blokadu institucija koje ne rade svoj posao, ali i dijalog vlasti i opozicije kojim bi se došlo do garancija za slobodne i poštene izbore. Sve opcije su u igri i samo od nas zavisi da li ćemo bilo kada više dozvoliti nefer izbore. Moje mišljenje je da je bojkot postigao svoj uspeh ali i maksimum i da sada moramo da se raznim vanparlamentarnim načinima borbe izborimo za demokratske izbore. Više nikada ne smemo dozvoliti lažne izbore u Srbiji – kaže Obradović.

Njegov opozicioni kolega Borko Stefanović, potpredsednik SSP, smatra da izbori koji nisu slobodni i fer – nisu izbori.

– Dakle, ne može biti reči o održavanju „izbora“ ako nemaju ove karakteristike. To je onda samo glasanje, i to onakvo kako ti lokalni SNS feudalac naredi ili te uceni gubitkom posla. Šta će opozicija odlučiti, znaćemo nakon pregovora pod okriljem EU za dobijanje slobodnih izbora – kaže Stefanović za Danas, izbegavajući reč bojkot.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je siguran da će opozicija i ovog puta biti podeljena, da će bojkota u nekoj formi biti i da su moguće razne kombinacije.

– Deo opozicije će ići na izbore, drugi na bojkot. Moguće je da će biti i takvih promena da neke partije koje su bojkotovale prošle izbore sada izađu i obrnuto. Mnogo je parametara i faktora za odluku. Od procene da li su uslovi pogodni ili ne do pozicioniranja među delom birača koji svakako želi vrlo radikalan odnos prema vlasti pa misli da je ova vlast dovoljno jaka i ne može biti poražena na izborima i da je ta vrsta zaoštravanja je pogodna – objašnjava on za Danas.

Politikolog Vuk Velebit je uoči prošlih izbora postavio pitanje odgovornosti političara koji su bojkotovali izbore ako izađu na sledeći izbore 2022. sa nepromenjenim izbornim uslovima.

– Da li to onda znači da je opozicija svesno oduzela građanima dve godine života pod ovakvom nenarodnom vlašću? Na putu političkih promena bitan je svaki dan, nedelja, mesec i godina za političku borbu, ali ako se građani dodatno povlače jer vide da iza njih nema ko da stane u njihovoj borbi onda je to loša poruka. Mislim da opozicija mora mnogo više da se fokusira na ideje, rešenja i predloge obraćajući se građanima, a da paralelno vodi borbu za bolje izborne uslove. Da je opozicija u Crnoj Gori ili BiH svoju borbu svodila samo ili najviše na izborne uslove tamo se promene nikad ne bi desile. Ovde izborni uslovi nikad nisu bili sjajni, sve su gori i ne verujem da će biti bolji, zaključuje Velebit.

Đorđević: Jel vi to hoćete na izbore?

Mlađan Đorđević, predsednik udruženja Oslobođenje, uputio je juče javno pitanje opoziciji „jel vi to hoćete da idete na izbore“, pozivajući se na to da su mediji puni spekulacija o načinu opozicionog nastupa 2022. „Da li vam je Vučić dao časnu reč da više neće biti pritiska na birače i funkcionerske kampanje? Da će na biračkim mestima sve biti pošteno? Da će mediji biti nepristrasni i otvoreni?… A vi ćete da upadnete u tu zamku, da mu pomognete da otkloni jedini efekat bojkota i da igrate po njegovom?“, pita Đorđević u saopštenju. On je opisao i šta će opoziciju „dočekati“ 2022: „Milijarderska kampanja SNS i vaša kampanja koja ne može da iznajmi pet bilborda. Glasači koji se plaše da vam otvore vrata. I na hiljade biračkih mesta na kojima nećete imati kontrolore. Ako neka od vaših lista i uspe da pređe cenzus i osvoji četiri ili pet odsto glasova, u Skupštini ćete služiti da vas Vučić pokazuje Zapadu kao mečku i da preko vas dokazuje da je sve u redu – da u Srbiji postoje demokratija i pluralizam. Vi ćete biti ono što je u junu trebalo da bude UDS – Čanak, Olenik, Čomićka i ekipa“, izjavio je Đorđević i istakao da izbori mogu da budu samo slobodni ili ih neće biti.

Jeremić: Nećemo podrivanje partnera

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, povodom izostanka dogovora NS i SSP Dragana Đilasa o formiranju zajedničke odborničke grupe u Skupštini Beograda, rekao je da je „do razlaza došlo po vrednosnim pitanjima“.

„Mi smo, i posle neprijatnog iskustva pokušaja preletanja Nikole Jovanovića iz Narodne stranke u SSP, pružili Đilasu ruku saradnje i ponudili formiranje zajedničke odborničke grupe, ali smo insistirali da se na papir stave principi kojima se garantuje da u budućnosti neće biti zloupotreba, otimanja odbornika i podrivanja partnerskih organizacija, pošto je toga u Savezu za Srbiju bilo“, naveo je Jeremić. On je dodao da ti principi očigledno nisu bili prihvatljivi za Đilasa i da su oni odlučili da formiraju sopstvenu odborničku grupu SSP. „Hteli smo da sprečimo neki ponovni pokušaj preletanja, poput onog Nikole Jovanovića u SSP, koji je privremeno suspendovan zbog njegovog rasističkog ispada i protivljenja Marinike Tepić da pređe preko toga“, rekao je Jeremić u pisanoj izjavi. On je naveo da se Narodna stranka zalaže za saradnju opozicionih stranaka u ostvarivanju boljih izbornih uslova, ali da u toj saradnji nema mesta za one koji su izašli na izbore 21. juna.

Dveri: Sporazum i radno telo

Boško Obradović juče je zatražio od Ivice Dačića, predsednika Narodne skupštine, da zakaže odmah razgovore sa opozicijom o izbornim uslovima i da ne čeka posrednike iz Evropskog parlamenta za to. Obradović je u opširnoj pisanoj izjavi osporio Dačićevu izjavu da aktuelna Vlada Srbije nije prelazna, navodeći da je prilikom njenog formiranja rečeno da sama sebi skraćuje mandat i da je tehnička. Obradović smatra da pregovori vlasti i opozicije treba da se završe stvaranjem radnog tela koje bi garantovalo dogovoreno, i koje bi činili ili nestranački stručnjaci ili koministri iz redova opozicije u ključnim ministarstvima. Bez tog tela se ne može verovati vlasti i ako potpiše sporazum o fer izborima, tvrdi Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari