Da li su izjave Vučića o razgraničenju protivustavne 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Šta je stav Vlade Srbije, koja je prema važećem Ustavu dužna da „utvrđuje i vodi politiku“, o podeli i razgraničenju na Kosovu i Metohiji, o čemu se javno izjašnjavaju neki njeni ministri, šef Kancelarije za KiM i predsednik Republike?

Šta u tom kontekstu znači nedavna izjava premijerke Ane Brnabić da „Vlada Srbije nema stav o Kosovu“, da li je i kad vlada prenela svoja ustavna ovlašćenja na predsednika Srbije i dala mu mandat da pregovara sa Prištinom u njeno ime u Briselu i zbog čega to nije razmatrano u srpskom parlamentu? Sve su to pitanja na koja kabinet premijerke Brnabić nije želeo da odgovori Danasu, u trenutku kad se predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a delimično i sam verbalno obračunava sa svima koji su protiv razgraničenja kao konačnog kosovskog rešenja.

Naš list takođe nije mogao da potvrdi u Nemanjinoj 11 navode američkih izvora da je tokom poslednje posete SAD premijerka Brnabić tražila od američkih kongresmena Teda Poa i Majkla Mek Kula da Stejt departmentu upute pismo u kome bi podržali podelu KiM i da li kad je reč o razgraničenju postoji veza između DŽordža i Aleksa Soroša, zvaničnog Beograda, Tirane i Prištine, o čemu govore intenzivni Soroševi kontakti poslednjih meseci sa sve tri strane, uključujući i predsednicu Vlade Srbije.

– Od izbora za predsednika Republike Aleksandar Vučić svakodnevno krši Ustav, jer nije prestao da obavlja dužnost premijera, a čuli smo i premijerkinu izjavu da joj je on mentor. On krši Ustav i po članu šest, koji zabranjuje sukob interesa u kome Vučić jeste kao predsednik SNS, jer je reč o udruženju građana koje je privatna, a ne javna institucija. Ali kad je reč o Vučićevim izjavama o razgraničenju, koje dovode u pitanje Ustavom definisanu jedinstvenost i nedeljivost državne teritorije, nepovredivost državnih granica, pitanje je na kojoj način on to misli da spovede, jer nije precizirao o čemu se radi i šta tačno želi. On je u ranijim izjavama pominjao promenu Ustava i referendum što je, prema važećem Ustavu, put ka promenu granica – kaže za Danas profesor Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda.

Prema njegovim rečima, na državnom javnom tužiocu je da proceni da li u Vučićevim izjavama o razgraničenju ima povrede Ustava Srbije.

Telefoni Republičkog javnog tužilaštva juče su neprekidno bili zauzeti, kao i u kabinetu republičke tužiteljke Zagorke Dolovac. U Udruženju tužilaca Srbije Danasu je nezvanično rečeno da na pitanje da li u Vučićevim izjavama ima elemenata za krivično gonjenje treba da odgovore Republičko tužilaštvo i Više tužilaštvo u Beogradu. NJihov zvanični komentar, posebno sa republičkog nivoa, navode iz ovog udruženja, ne treba očekivati, jer je reč o pitanjima koja se dotiču politike, a situacija je utoliko delikatnija ukoliko tužilaštvo proceni da ima mesta da reaguje. Pojedine srpske tužioce više zabrinjava stav koji je Vučić izneo o tužiocima povodom zahteva predsednika Dveri Boška Obradovića da nadležne državne institucije reaguju na Vučićeve protivustavne izjave nego njihov sadržaj.

– Vučićevo kontrolisano spinovanje izjavama o KiM pretvorilo se u mučnu manipulaciju pričom o razgraničenju za koju zna da se neće realizovati. Iz njegovih izjava nejasno je da li je reč o ličnom stavu ili stavu predsednika SNS, jer on o razgraničenju ne govori kao predsednik Srbije zato što bi u tom slučaju morao da svoj stav iznese kao platformu i uputi je parlamentu – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić, napominjući da je „priča o KiM istanjena i da će Vučić moći da je koristi najdalje do izbora u novembru“.

Janjić smatra da je „rat“ koji Srpska lista vodi u predsednikovo ime protiv svih Vučićevih neistomišljenika kad je reč o razgraničenju, ipak „lokalna priča“, kao i da je sukob sa SPC i Eparhijom raško-prizrenskom kraj ove liste. Prema Janjićevim rečima, „Srpska lista je i pravljena da bi uterala Srbe na KiM u razgraničenje, a sa krahom ovog projekta nestaće i ona kao politički subjekt“.

– U celoj ovoj situaciji smešno je pričati o Vladi Srbije i njenom ponašanju, jer 99 odsto vladinih poteza je ubijanje Ustava koji je i onako mrtav. Vlada ne postoji kao jedinstveno telo – postoje pojedini ministri, ministarstva, premijerka, ostrva paralelne moći što je Kancelarija za KiM još od vremena Nebojše Ćovića. Premijerka ne sme ni da pomisli da kritikuje Marka Đurića, kog verovatno kontroliše i upotrebljava Aleksandar Vučić, a ne treba isključiti ni spoljne sile. Krajnje je vreme da se Srbija pozabavi agenturama u državi i društvu – objašnjava Dušan Janjić.

Janjić: Nema papira o razgraničenju

– U Briselu do sada se nije zvanično razgovaralo o razgraničenju i razmeni teritorija, mada je posrednica EU u pregovorima Federika Mogerini na prvom sastanku posle višemesečnog prekida pregovora rekla da bi ta tema mogla da se razmatra ukoliko Vučić i Tači naprave zajednički plan. To nigde nije verifikovano, a nema ni zajedničkog papira. Postoji ta studija MiIadina Kovačevića i grupe autora plaćena preko Soroša, koja je predstavljena u okviru Vučićevog „unutrašnjeg dijaloga“. Poznato je da su se time tokom 2017. intenzivno bavili Tači, Vučić i Edi Rama, kao i da su pojedini grčki zvaničnici lobirali za to u SAD, ali se cela priča završila kad je Vašington rekao ‘ne'“ , objašnjava Janjić. On napominje da se ta priča na obe strane i dalje koristi u predizborne svrhe i kao „probni balon“.

Brnabić protiv zamrznutog konflikta

– Sada je trenutak da izađemo iz zamrznutog konflikta po pitanju KiM i krenemo putem kojim bi krenule nacije koje rešavaju probleme i tako postaju pobednici – poručila je juče premijerka Ana Brnabić. Ona je istovremeno pozvala sve aktere političkog i javnog života na odgovoran odnos prema tom pitanju, a građane „da stanu uz predsednika Republike, u nastojanju da se nađe rešenje za KiM i za budućnost zemlje“, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari