"Da oslobodimo Beograd": Afera “pljačka DS” uticala na rejting 1Foto: Fonet DS

Rezultat i ovih izbora jasno će pokazati koliko je ostalo od uticaja i poverenja građana u Demokratsku stranku.

Prelazak cenzusa liste “Da oslobodimo Beograd”, čija je okosnica DS, a tu su još i Nova stranka Zorana Živkovića, Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Zelena ekološka partija Dejana Bultovića, za njene lidere se uopšte ne dovodi u pitanje, iako na početku kampanje to tako nije izgledalo. Kandidat za gradonačelnika ove liste je lider DS Dragan Šutanovac, a prva na listi je Vesna Rakić Vodinelić, iz Nove stranke.

Ono što je definitivno obeležilo kampanju a što, navodno nema direktne veze sa demokratama, je izlazak u javnost, preko tabloida, internog izvešatja DS o tome ko je i kako opljačkao stranku i doveo je do dugogodišnje blokade računa. Namerno ili slučajno su podignute tenzije, pljuštale su uvrede na račun bivših i sadašnjih čelnika DS, najavljivane su prijave nadležnim organima. Predsednik DS je o toem glasno ćutao, osim što je nekoliko dana pre pisanaj tabloida za naš list naveo da su bivši lideri demokrata Bojan Pajtić i Dragan Đilas devastirali stranku. Čini se da od buke DS profitirala i sebi vratila deo birača koji su otišli ili nameravali da odu za glavnim političkim konkurentnom Draganom Đilasom.

Demokrate, koje za razliku od ostalih opozicionih lista u Beogradu imaju najrazvijeniju infrastrukturu, odnosno odbore, aktiviste, članstvo ali i iskustvo vođenja velikih izbornih bitaka, su podigle svoju izbornu borbenost na najviši nivo, s obzirom na to da je doprinos izbornom rezultatu Nove, SDS i Zelene partije gotovo zanemarljiv. Međutim i uprkos tome najčešći opis kampanje ove liste, koji se može čuti, je nevidljiva, neupečatljiva, mlaka….Možda se to samo tako deluje onima koji pamte DS iz doba njihove vlasti, kada je bilo puno para pa je žuto-plava boja dominirala celim Beogradom. Sada je sve mnogo skromnije i bez prave motivacije za birače, osim što se stalno podsećaju da je DS stožer demokratije u Srbiji, pa će verovatno u nekom minimalnom procentu doći i do glasanja zbog žaljenja za prošlim vremenima. U nekim trenucima deluje je i da ova koalicija, malo vodi gradsku, a malo i republičku kampanju pozivajući Beograđane da se za njih opredele i na republičkim izborima, jer, kako kažu, promena režima kreće od Beograda.

Demokrate se u ovoj kampanji ni po čemu bitnom ne razlikuje od ostalih opozicionih lista. Glavna ideja i vodilja kampanje za Beograd i Beograđane je “oslobađanje od netransparentne vlasti, koruptivnih afera i zloupotreba, kriminala, agresije, mržnje i svake vrste nasilja, besmislenih megalomanskih projekata i saobraćajnog haosa, od nebrige, ravnodušnosti, socijalne isključenosti i nezakonitog oduzimanja prava penzionera i socijalno ugroženih grupa, od zagađenja, opasnih deponija, neodgovornosti i nemara kojima se ugrožava zdravlje ljudi….” Demokrate su u svojoj izbornoj deklaraciji ustale u odbranu Beograda koji će poštovati čoveka, njegovo dostojanstvo, prava i slobode obezbeđujući svima jednakost pred pravdom, jednako pravo na obrazovanje, dostupnost zdravstvene zaštite, brinuti o socijalno ugroženima, pružati podršku porodici, dati šansu znanju, veštinama i talentima, ulaganjem u nadarene, razumevanjem da je kultura temelj i pokretač razvoja celog društva.

Dobra ideja i tizer za birače bila je objava “Crne knjige“, zbirke svih pljačkaških poduhvata i korupcionaških afera naprednjačke vlasti u Beogradu. Koliko je beograđana imalo živaca i prilike da ode na sajt Crne knjige i procita tekstove o aferama, nije poznato, ali je činjenica da se ta priča nije zavrtela u javnosti.

Uočljivo je da u kampanji nema Zorana Živkovića i Borisa Tadića, osim na skupu na Novom Beogradu, na koji je u pomoć pozvan i pevač Miroslav Ilić. Uz Šutanovca aktivni su Vesna Rakić Vodinelić, Marko Đurišić, Tamara Tripić, Zoran Alimpić, Balša Božović, Sreto Malinović…N alisti nema estradnih umetnika, ali su tu književnik Mihajlo Pantić, reditelj Aleksandar Mandić, profesori Miroslav Ružića, Igor Radošević, Mrjana Rašević…

Prvih 20 na listi

1. Vesna Rakić -Vodinelić, 1950, doktor pravnih nauka – NOVA

2. Marko Đurišić,1968, inženjer informatike – SDS

3. Dragan Šutanovac, 1968, diplomirani inženjer mašinstva -DS

4. Balša Božović, 1983, Diplomirani pravnik – DS

5.Tamara Tripić, 1975, diplomirana pravnica – DS

6.Aleksandar Ivanović,1982, diplomirani pravnik – SDS

7. Mira Petrović, 1962, doktorka medicine – NOVA

8.Zoran Alimpić, 1965, diplomirani inženjer šumarstva – DS

9.Sreto Malinović,1961,brigadni general u penziji – DS

10. Danilo Bašić,1973, diplomirani inženjer mašinstva – DS

11.Konstantin Samofalov,1982, diplomirani pravnik – SDS

12. Nataša Vučković,1967, advokat – DS

13. Dragoslav Šumarac, 1955, profesor univerziteta – DS

14. Dušica Pejinović, 1971, komercijalni tehničar – SDS

15. Igor Radošević, 1979, profesor – ZEP

16. Aleksandar Stanković, 1984, konsultant – NOVA

17. Cvijo Babić, 1967, magistar tehničkih nauka – DS

18. Aleksandra Hristić, 1962, sanitarno-ekološki inženjer, specijalista – DS

19. Filip Isailović, 1989, advokat – DS

20. Veljko Pajović, 1963, novinar – DS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari