Dačić: Ako može Pompeo da ide, zašto ne bih i ja 1Foto: FoNet/Vlada Stbije

Bilo bi dobro kad bi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić bio deo neke šire međunarodne strategije, pre svega, evropske, koja ima za cilj da Severnu Koreju vrati u međunarodnu zajednicu..

..ali bojim se da su razlozi za njegov odlazak drugačiji, kaže za Danas Sonja Biserko, direktorka Helsinškog odbora u Srbiji, povodom najave da bi šef srpske diplomatije mogao da poseti Severnu Koreju.

Dačić je nedavno izjavio da je dobio zvaničan poziv da poseti Severnu Koreju, s kojom Srbija 70 godina ima diplomatske odnose.

“Do pre nekoliko meseci svi bi me napali zbog te posete, posebno iz Evropske unije kojoj sam na meti jer im se ne sviđa ono što radim oko Kosova. Ali, ako može (američki državni sekretar Majk) Pompeo da ide, zašto ne bih i ja“, rekao je Dačić gostujući na TV Pinku. “Znamo kakav je Tito imao doček u Pjonjangu. S druge strane, mi nećemo da radimo ni protiv koga, možemo samo da pružimo usluge da pomognemo da dođe do mirnog rešenja svih problema“, istakao je Dačić.

Međutim, nekoliko dana kasnije, on je gostujući na RTS rekao da još nije doneo odluku da li će ići.

„Mi ove godine obeležavamo 70 godina diplomatskih odnosa i nisam doneo odluku da li ću ići. To je prijateljska zemlja što se tiče Srbije i zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova“, kaže Dačić.

Biserko, koja je 2013. bila članica komisije Ujedinjenih nacija sa ciljem da sprovede istragu u Severnoj Koreji zbog mogućih zločina protiv čovečnosti, za naš list ukazuje da i Dačić kao i njegovi prethodnici pokušavaju da svoju ulogu u svetu redefinišu preko pokreta nesvrstanih, jer to je Jugoslaviju izbacilo na međunarodnu scenu.

– Beograd koristi nesvrstane kako bi sprečio dalje priznanje Kosova ili pak neke zemlje ubedio da povuku svoje priznanje – navodi ona.

Upitana treba ili ne treba Dačić da poseti Pjongjang, ona kaže da je teško dešifrovati razloge zbog kojih ministar ide u Pjongjang.

– Bilo bi dobro kad bi bio deo neke šire međunarodne strategije, pre svega evropske, koja ima za cilj da Severnu Koreju vrati u međunarodnu zajednicu, kako bi se istinski denuklearizovala, okrenula razvoju i pre svega pozabavila ljudskim pravima koja su u žiži svetske javnosti već dve decenije. Bojim se da su razlozi drugačiji. Severna Koreja je postala ikona antiglobalista jednako onih na Istoku, kao i na Zapadu. Aleksandar Dugin ima samo pohvale za njen otpor globalizaciji, kao i brojni zapadni altnacionalisti. Bojim se da Beograd više naginje na tu stranu. Moguće je da je to samo paradna poseta. Nažalost, Srbija nema značajniju ulogu na međunarodnoj sceni – objašnjava ona.

Na pitanje kako će tu eventualnu posetu shvatiti Evropa, Biserko navodi da je EU deo međunarodnih napora da se Severna Koreja vrati na međunarodnu scenu posebno neke zemlje, kao što su Velika Britanija ali i Nemačka.

– Osim toga, Švajcarska i još neke zemlje imaju diplomatske odnose sa Severnom Korejom, čak i ambasade i imaju važnu posredničku ulogu. Srpska ambasada u Pekingu pokriva Severnu Koreju, dok Srbija ima veoma razvijene odnose sa Južnom Korejom. Severna Koreja je bila deo pokreta nesvrstanih i Tito je bio u poseti 1977. godine kada je imao veličanstveni doček. Inače, Koreja je poznata po sletovima koji su i danas velika atrakcija za strance koji odlaze tamo – zaključuje Sonja Biserko.Foto:

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari