Dačić: Bez Rusije ne bismo mogli da odbranimo nacionalne interese 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio se danas ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu na podršci i istakao da bez podrške Rusije Srbija ne bi mogla da odbrani nacionalne interese i teritorijalni integritet, saopšteno je iz Dačićevog kabineta posle sastanka sa ruskim kolegom.

On je Lavrovu poručio da će Srbija sa svoje strane isto tako pružati podršku Rusiji – nije se pridružila, niti će se pridružiti sankcijama protiv Rusije i ruskog naroda.

Dačić je rekao da, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, redovno informiše rusko rukovodstvo o toku dijaloga sa Prištinom.

On je poručio da će Srbija i u nastavku dijaloga sa Prištinom biti u tesnoj vezi sa Rusijom, jer smatra da bez podrške Moskve ne može doći do bilo kakvog rešenja.

Lavrov je konstatovao da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i poručio da EU mora da utiče na Kosovo.

Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom EU. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti pre mnogo godina, rekao je Lavrov.

On je potvrdio da su u toku pripreme za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari