Dačić: Korektni odnosi sa SAD su nacionalni i državni interes Srbije i važni su za ceo region 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su korektni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama nacionalni i državni interes Srbije i važni su za ceo region.

„Važno je da sa jednom od najvećih svetskih sila imamo korektne odnose koji odražavaju međusobne interese jer je to od važnosti za čitav region, za uspostavljanje regionalne stabilnosti“, rekao je Dačić u Skupštini Srbije na predstavljanju rezultata istraživanja o odnosu građana Srbije prema SAD.

On je ocenio da odnosi Srbije i SAD poslednjih godina imaju veliki pozitivan trend i da su dve države krenule dalje, uprkos neslaganjima oko pojedinih pitanja, posebno u vezi sa Kosovom i izrazio očekivanje da će novi američki predsednik Džozef Bajden i nova američka administracija iskoristiti uzlazni trend i nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje.

Gledanje u prošlost jeste važno, ali da se pre svega treba pozabaviti budućnošću, istakao je Dačić.

On je rekao da su očekivanja građana o budućim odnosima sa SAD, koja su predstavljena u istraživanju, „uputsvo za sve nas koji ih predstavljamo u državnim institucijama“.

Dačić je naveo da skoro polovina anketiranih građana očekuje da će odnosi Srbije i Amerike nastavljati da se popravljaju u narednih pet odnosno deset godina i da će biti prijateljski na nivou na kom su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

„Naročito je važno, da se od SAD očekuje da podrži Srbiju na polju ekonomije, njenom razvoju, povećanju trgovinske razmene i njenom tehnološkom napretku.

Ovo su jasni orjentiri kojim putem treba da vodimo naše odnose narednih godina i oni se u potpunosti podudaraju sa politikom koju vode obe vlade“, istakao je Dačić.

On je ocenio da su vlade, u Vašingtonu i Beogradu uložile veliki trud da vrate odnose svojih zemalja na nivo na kojem su bili u najvećem delu svoje zajedničke istorije i istakao da je i sam učestvovao u tome kao ministar spoljnih poslova i predsednik Vlade.

Na skupu gde je predstavljeno istraživanje na temu „Odnos građana Srbije prema SAD“, zamenik ambasadora SAD u Srbiji Gabrijel Eskobar rekao je da će nova američka administracija promeniti mnogo toga u Americi, ali da neće menjati odnose sa Srbijom, koja je, kako je naveo, „jedna moderna evropska nacija“ i sa kojom Amerika želi najsnažnije partnerstvo.

On je podsetio da su dve zemlje bile saveznice u dva svetska rata, da svi znaju kako je američki predsednik Vudro Vilson 1918. godine naredio da se srpska zastava na Beloj kući istakne pored američke, a da je sada u vreme kovid krize Amerika sa tri miliona dolara pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije dok je Srbija organizovala prevoz za 300 američkih državljana čiji su letovi bili otkazani.

Eskobar je posebno istakao značaj sporazuma koji je predsednik Vučić potpisao u Vašingtonu prošle godine, ali i naveo da Srbiju čekaju teške odluke kada je reč o vladavini prava i putu ka Evropskoj uniji.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović istakla je da su SAD jedan od najvećih investitora u Srbiji sa četiri milijarde dolara ulaganja, da u američkim kompanijama radi oko dve hiljade ljudi, da je robna razmena oko 900 miliona dolara, ali da je ta razmena daleko manja nego sa Kinom, Rusijom ili Turskom.

Ona je ponovila da je Srbiji zato potreban dokument o strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i kancelarija za bolje odnose sa tom državom, kako bi odnosi bili još bolji.

Ministarka je navela da je kritično što je istraživanje pokazalo da mladi, iako nisu bili rodjeni devedesetih, imaju negativan stav prema Americi i da je to nešto na čemu treba raditi.

Savetnik ministra finansija u Vladi Srbije Ognjen Popović osvrnuo se na ekonomsku saradnju sa SAD i važnost dolaska američke razvojne agencije DFC u Srbiju.

Popović je rekao da je za Srbiju direktna korist u kreditiranju infrastrukture, projekata i specijalnih programa za mikro, mala i srednja preduzeća.

Indirektno dolazak DFC-a predstavlja pozitivan pomak i potvrdu Srbiji da je zaustavila propadanje privrede i postala „sigurna luka za investicije“, istakao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari