Dačić: Mladi mogu da doprinesu kvalitetnijem političkom životu onoliko koliko im dozvole stariji 1Foto: printscreen/N1

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, izjavio je danas na prvoj on lajn proslavi povodom Dana mladosti, koju su organizovali mladi socijalisti Beograda, da mladi mogu da doprinesu kvalitetnijem političkom životu onoliko koliko im prostora za to ostave stariji.

„Mladi se često smatraju za neku metu međustranačkog nadmudrivanja, odnosno za biračko telo za koje se bore političke partije, ili u podeli posla u političkim strankama mladim ljudima obično zapadne da idu u terensku kampanju, od vrata do vrata, ili da lepe plakate. Suština je u nečem drugom, da postavite mlade u centar političkog odlučivanja i ja sam doneo odluku da ove godine za parlamentarne izbore naša parlamentarna lista bude po prvi put sastavljena prvenstveno od mladih ljudi, nikad nije bilo više mladih na listi“, rekao je Dačić, a saopštio SPS.

On je naveo da su ih zakonske odredbe „malo podstakle“ da lista ima i najveći mogući broj žena.

„Imamo 43 odsto žena na listi i nadam se da će ih biti još više u narednom periodu. Znači rešenje je u tome da se oslobodi prostor mladim ljudima da više mogu da utiču na politiku partije. Nije to lako, nijedna promena nije došla sama od sebe. Za to i morate da se borite, evo imate moju podršku, kao predsednika“, rekao je.

Na pitanje šta za njega predstavlja 25. maj i kako se slavio nekad, a šta predstavlja danas Dačić je rekao da je imao tu čast da nosi štafetu na rođendan Josipa Broza Tita i da se sa nostalgijom priseća tog vremena koje je današnjoj omladini neshvatljivo.

Poručio je da su mogućnost školovanja i nalaženje posla dve ključne potrebe mladih ljudi, a da društvo, koje na to ne može da odgovori, ne zaslužuje da bude društvo 21. veka.

„Te stvari ne smeju da budu utopije“, rekao je Dačić.

On je kazao i da mladost treba da bude prednost, a ne hendikep, ali da ne treba da bude i jedina prednost, već mladi treba da iskoriste to vreme pre svega da se obrazuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari