Dačić: Nastavak dijaloga nakon ukidanja taksi, EU deluje nemoćno 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nema naznaka da može doći do promene formata dijaloga Beograda i Prištine, navodi RTS.

Kako je ministar spoljnih poslova dodao za RTS, razgovori će biće nastavljeni pod okriljem EU, kad se za to stvore uslovi.

On je rekao je da je sada jasno da dijaloga neće biti dok se ne ispune preduslovi za to.

„EU deluju nemoćno ili se prave da su nemoćni da nateraju Prištinu da povuče takse. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksi“, istakao je Dačić.

Šef diplomatije kaže da je pismo koje je američki predsednik Donald Tramp uputio Vučiću i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju pokazatelj da je Amerika zaineresovana da se dođe do kompromisa, prenosi RTS.

„Neki prethodni predsednik bi verovatno pisao da Srbija treba da prizna Kosovo, ovog puta Tramp je rekao da će podržati kompromisno rešenje“, kaže Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, priča o dogovoru Beograda i Prištine mora da se završi u UN. Kako dodaje, neće biti dogovora, ako nema verifikacije u UN.

Za RTS je ukazao da se ta priča mora vratiti u UN, jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti.

Dačić kaže da je dobio potvrdu od Sergeja Lavrova da je Rusija spremna da ako se promeni format dijaloga da učestvuje u njemu.

„U Vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel“, kaže Dačić i ponavlja da je Srbija spremna za dijalog, ali kad se ukinu takse.

Kada je reč o razgraničenju, Dačić kaže da će to naravno biti tema, ali, dodaje da taj princip nije razrađen do kraja. Prema njegovom mišljenju, razgraničenje bi predstavljalo da se tačno utvrdi šta je srpsko, a šta albansko, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari