Dačić: Neki u Beogradu očekuju da im sponzori iz inostranstva donesu izbornu pobedu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će 1. marta početi međupartijski dijalog videokonferencijom između njega i predstavnika Evropskog parlamenta, dok se u drugoj polovini marta očekuju razgovori sa strankama.

Ne zna se koji je gori ili teži, da li onaj koji Vučić vodi sa Prištinom ili ovaj što je meni dopao, da se raspravlja o unapređenju izbornih uslova, rekao je Dačić za TV Prva.

Tu postoji veliko nerazumevanje u očekivanju od tog dijaloga, rekao je Dačić i napomenuo da kao što Albanci očekuju da im „mama i tata sa Zapada donesu državu“, tako neki u Beogradu očekuju da im sponzori iz inostranstva donesu izbornu pobedu.

Nije cilj dijaloga da se izabere prelazna vlada, već da se vidi šta moze da se unapredi, rekao je Dačić.

On je objasnio da 1. marta počinje dijalog onlajn konferencijom njega sa predstavnikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i četiri posrednika u dijalogu.

Tražili smo da bude više posrednika, zbog kritika na račun nekih od njih, pre svega Tanje Fajon, da nije dovoljno objektivna, istakao je Dačić.

Razgovaraćemo u ponedeljak načelno, a u drugoj polovini marta kreće dijalog sa strankama koje žele posredstvom Evropskog parlamenta, ali i onima koji neće posredovanje Unije, najavio je Dačić.

Upitan o najavljenom „non pejperu“ SAD i EU kojim će od Srbije biti traženo da se obaveže da će priznati nezavisnost Kosova i da će to biti predstavljeno tokom posete Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Srbiji, Dačić navodi da svaka poseta postavlja znak pitanja – šta su sad smislili i da li imaju nove formulacije.

Pominje se u medijima da se „sprema papir koji bi predsedniku predali, da se nametne priznanje“, rekao je Dačić.

Sa tim papirom bolje da ne dolaze kod Vučića, nema potrebe da neko gubi vreme na takvim stavrima. Mi smo 100 puta rekli, želimo dijalog, kompromis, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je on, kao šef diplomatije Srbije, bio prvi od političara koji je otišao u Kinu na početku pandemije korona virusa, što je ta zemlja posebno cenila.

Važno da kineski predsednik Si Đinping uvažava naše molbe i zahteve koje dolaze od predsednika Aleksandra Vučića, odgovorio je Dačić na pitanje o tome da 5. marta stiže još pola miliona vakcina protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari