Dačić: Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS

U Skupštini Srbije počela je jednodnevna međunarodna naučna konferencija “Srpsko – američki odnosi”, koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko – američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države, ali i da ukaže na važnost saradnje dve zemlje.

Na početku konferencije ocenjeno je da su prijateljske veze između SAD i Srbije i dalje jake, uprkos radikalnim promenama do kojih je dolazilo kroz istoriju.

„Poslednje tri decenije bile su težak period za odnose naše dve zemlje, ali i podsetnik da je, zbog izazova sa kojima smo suočeni, neophodno težiti saradnji i boljem dijalogu. Danas naše odnose karakteriše pozitivna dinamika i stalna spremnost za održavanje dijaloga na visokom nivou“, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je pozitivna dinamika odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da visoko ceni podršku SAD u ostvarivanju srpskih interesa.

On je sa otvaranja konferencije „Srpsko-američki odnosi rekao da je Srbija jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD, koji bi bili utemeljeni na bogatoj zajedničkoj istoriji, savezništvima u dva svetska rata i zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju našeg regiona kao bezbednosno i ekonomski stabilnog .

“Srbija nedvosmisleno pokazuje spremnost da preuzme deo odgovornosti na međunarodnom planu, počevši od daljeg jačanja regionalnih odnosa i stabilizacije Zapadnog Balkana, preko adekvatnog postavljanja prema pitanjima poput migrantske krize i međunarodnog terorizma, kroz učešće u mirovnim misijama” , naveo je Dačić i dodao da naša zemlja i rukovodstvo države, visoko cene podršku koju je Amerika do sada pružala naporima u ostvarivanju svih pomenutih cilljeva i izrazio nadu i očekivanje da će to činiti i ubuduće.

I ambasador SAD Kajl Skot naveo je da su uprkos tome što je dolazilo do radikalnih promena u odnosima dve zemlje, prijateljske veze i dalje jake i da postoje izgledi za njihovo stalno unapređenje. Ocenio je da SAD percipiraju region Zapadnog Balkana kao region koji može da teži prosperitetu.

„Krajnje je vreme da idemo napred kako bi mladim i talentovanim ljudima omoguićili da se oslobode problema koji su i dalje pristuni u ovom regionu. Ako Srbija iskoristi iskrenu pomoće Evropske unije, ali i drugih zemalja koji je nude ne postoje ograničenja“, naveo je Skot.

Konferencija „Srpsko-američki odnosi“ ,koju su organizovali Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda i Poslanička grupa prijateljstva sa SAD u Narodnoj skupštini Srbije, počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastardalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina.

Otvarajući konferenciju potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da se rezultat saradnje dve zemlje u protekom periodu ogleda i u činjenici da ima puno američkih investicija u Srbiji, da je u američkim kompanijama u našoj zemlji zaposleno 17.000 građana, a da je iznos tih investicija tri milijarde dolara.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstava sa SAD u Narodnoj skupštini, Dragan Šormaz naveo je da su odnosi dve zemlje na nižem nivou nego što bi trebalo da budu, te da je potrebno da Srbija resetuje te odnose.

“Strateški SAD su uvek bile prijatelji Srbije. Trebalo bi da resetujemo odnose na pre onoga što se dogodilo devedesetih godina prošlog veka”, kazao je Šormaz.

Podsećajući na odnose dve države kroz istoriju, Šormaz je kazao da smo do devedesetih godina bili saveznici i prijatelji, kada su odnosi narušeni, ali bez obzira na to srpski narod je, zajedno sa SAD, uspeo da dobije Republiku Srpsku kao entitet. Istakao je da bez obzira na to što dijalog Beogarad i Prištine vodi EU, neće se uspešno pokrenuti bez anagažovanja SAD.

“Srbija je za to otvorena, želi i svi želimo da rešimo taj problem. Čini mi se da i Evropa želi da to bude brzo rešeno”, kazao je Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari