Dačić: Predstavljanje dokumenta delegaciji Beograda u Briselu bilo bi iznenađenje 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič izjavio je danas da bi bilo „izneneđenje“ da delegaciji Beograda u Briselu bude predstavljen dokument kojim se, prema pisanju beogradskih medija, podrazumeva priznavanje Kosova od strane Srbije, i ocenio da ne postoji zajedničko delovanje SAD i Evropske unije (EU) kada je reč o dijalogu.

„Sada u ovoj fazi dijaloga bi predstavljalo iznednajenje…ali ništa nije nemoguće“, rekao je Dačić za RTS.

Na pitanje da li SAD i EU dogovaraju poteze vezano za dijalog, Dačić je rekao da ne bi mogao da kaže da postoje koordinacija i zajedničko delovanje.

„Naprotiv, mislim da postoje veliki pritisci iz EU, iz velikih zemalja kao što su Nemačka i Francuska, da se SAD marginalizuju u dijalogu Beograda i Prištine“, rekao je ministar.

Večernje novosti su objavile danas, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu EU biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Međutim, kako dodaje RTS, portparolka EU Nabila Masrali je za prištinsku Gazetu ekspres rekla da je EU stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, već da će to biti sveobuhvatni sporazum koji će biti potpisan nakon dogovora o svim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari