Dačić: Srbiji veoma važan "Turski tok" 1Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Za Srbiju je od velike važnosti pitanje drugog pravca snabdevanja gasom, a sa ruskom stranom smo ustanovili da nema nikakvih prepreka za izgradnju postrojenja i realizaciju gasovoda „Turski tok“ preko Bugarske prema Srbiji, izjavio je danas vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić u Moskvi.

Dačić se na međunarodnom forumu za energetiku „Ruska energetska nedelja“ sastao sa predsednikom kompanije „Gasprom“ Aleksejem Milerom i potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim, kopredsedavajućim srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

Miler je Dačića, kako se navodi u saopštenju, informisao o toku radova na gasovodu „Tursk tok“ i razgovorima ruske strane sa Bugarskom u vezi sa realizacijom gasovoda kroz Bugarsku prema Srbiji.

„To je veoma važna stvar za Srbiju zato što se snabdevamo gasom iz jednog jedinog pravca – a to je iz Rusije preko Ukrajine. S druge strane, prošli put je propao pokušaj da se napravi ‘Južni tok’ zbog opstrukcije Bugarske i EU, odnosno Evropske komisije“, ocenio je Dačić.

On je naglasio kako je za Srbiju „od velike važnosti pitanje drugog pravca snabdevanja gasom“.

„Sa ruskom stranom smo ustanovili da nema nikakvih prepreka, da smo mi apsolutno za zajedničku izgradnju tih postrojenja kroz Srbiju, ali da treba rešiti sve odnose sa Bugarskom kako ne bi ponovo došlo do problema u izgradnji gasovoda“, rekao je Dačić.

On je ocenio i da je sastanak sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim bio „veoma važan“ jer je dogovoreno da se sednica Međuvladinog komiteta održi početkom novembra u Beogradu, uoči najavljene posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Na današnjem sastanku, kako je navedeno u saopštenju MSP, konstatovano je da „postoji pozitivan trend u razvoju naših ekonomskih odnosa“, kao i da se svake godine beleži rast obima spoljnotrgovinske razmene Rusije i Srbije, koja je prošle godine iznosila 2,5 milijarde evra, a očekuje se da će ove godine „prevazići taj nivo“.

Na međunarodnom forumu za energetiku „Ruska energetska nedelja“ učestvuje i ministar energetike Aleksandar Antić, kao i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tenološki razvoj Nenad Popović, saopšteno je iz Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari