Dačić: Srbiji veoma važan „Turski tok“

Ostavite komentar


  1. Dacic po obicaju ne iznosi istinu ili je zaobilazi u sirokom luku. On navodi da je veoma vazno da se izgradi gasovod prema Bugarskoj. Kakav gas postoji u Bugarskoj? Ne zaboravimo naredbodavnu sugestiju EU da Srbija ubrza radove izgradnje gasovoda prema Bugarskoja Bugarskoj da pojaca radove na izgradnji gasovoda prema Grckoj (U Grckoj takodje nema gasa), ali u Grckoj se gradi gasni terminal u Aleksandropolisu za tečni prirodni gas (TPG) koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis, 14,5 kilometara udaljenoj od delte Marice, samo 30 kilometara od granice s Turskom i oko 300 kilometara od Soluna, Od tog terminala gasovod vodi do grčkog Komotinija, odakle kreću cijevi do bugarske Stare Zagore, a odatle do Dimitrovgrada, i dalje do Niša u Srbiji, gdje bi Srbija izgradila svoj terminal.
    Tečni prirodni gas, koji već godinama Evropi uporno pokušavaju da prodaju Amerikanci (a sve pod formom energetske bezbednosti i nezavisnosti od Rusije) bi se do luke Aleksandropolis dopremao brodovima, zatim transportovao do dvadesetak kilometara udaljenog terminala gde bi se prevodio u gasovito stanje i tako gasovodom transportovao dalje.
    Evropska unija je već reagovala, i za projekat i izgradnju gasovoda je povećala finansijska sredstva iz svojih grantova sa 14 na 49,6 mil EUR.
    U evropskom projektu jasno piše da je plan da gas tako dopremljen u Aleksandropolis ide i za Rumuniju, Mađarsku, sve do Ukrajine, a jasno je da bi te količine gasa bile isporučivane preko Srbije.
    Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 odsto terminala, koliko bi imali i DEPA (Grčka gasna kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije. Obzirom na vaznost informacija javnosti, molim vas da ispostujete ovaj komentar verujuci u vasu dokazanu novinarsku hrabrost.

  2. Procitao sam clanak ali i komentar koji zahteva duboko razmisljanje.Debelo se kuva na ovim prostorima .U to me uverio i clanak u Kuriru o hitnoj naredbi za pocetak izgradnje Juznog toka.Procitajte i tu vest pa na spavanje.Ako se pre toga setite kako je kroz jednu drzavu trebao da prodje gasovod a to je spreceno a ta zemlja krvari vec 5-6 godina.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.