Dačić: Sankcije za agencije koje vode na okupirani deo Kipra 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Za Srbiju je veoma bitna pozicija Kipra o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, i ne radi se o pojedinačnom pitanju, nego o principima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, u izjavi novinarima posle susreta sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Nikosom Hristoduldisom, pozvao građane Srbije da ne nasedaju na informacije „određenih turističkih agencija“ koje im nude odlazak sa grčkog na turski deo Kipra.

Neke to ne rade slučajno, rekao je Dačić i poručio svim državljanima Srbije da poštuju suverenitet „kiparske braće“ i da ne ulaze „u aranžmane agencija koje obećavaju letovanje u okupiranom delu Kipra“.

Sve agencije koje to zlopotrebljavaju biće kažnjene, to će raditi inspekcije i ostali nadležni organi. Biće pod posebnom prismotrom, da ne izazivaju takve akte da ne izazovu takve akte koji dovode do problema u našim odnosima, rekao je Dačić.

On je pozvao sve Srbe koji letuju na Kipru da „poštuju našu braću“ i teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje.

Hristoduldis je, čestitajući Srbiji na svemu što je učinina na evropskom putu, poručio da će uvek imati podršku Kipra i u priključenju Evropskoj uniji i na očuvanju teritorijalnog integriteta, jer njegova država ima jasan stav o nepriznavanju Kosova.

U odsustvu političkog rešenja za Kosovo, Kipar smatra da jednostrano proglašenje nezavisnosti Prištine predstavlja nezakonitu radnju, poručio je Hristoduldis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari