Dačić: Teheran razume naš stav o Kosovu 1Foto: FoNet/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, posle razgovora sa šefom iranske diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom, da je Beograd zahvalan na principijelnoj podršci Teherana u vezi teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i proglašenja nezavisnosti Kosova.

Visoko cenimo poziciju Irana što se tiče problema Srbije i razumevanje Teherana za naš stav da problemi treba da se rešavaju dijalogom, a ne jednostranom akcijom, rekao je Dačić.

On je izjavio da Teheran može računati na prijateljstvo Beograda i podršku u međunarodnim organizacijama, na isti način na koji Iran pokazuje prijateljstvo prema Srbiji.

Dačić je naveo da je lane obeleženo 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Beograda i Teherana.

Nekada je postojala velika privredna saradnja, ali je visina trgovinske razmene prošle godine iznosila oko 20 miliona dolara, što je malo. Iran je ogromna zemlja i treba da tražimo oblike razvoja odnosa, rekao je Dačić.

On je ocenio da ima prostora za saradnju u poljoprivredi, građevinarstvu, energetici, zdravstvu, informacionim tehnologijama, vojnoj industriji, „kao što je bilo u doba bivše Jugoslavije“.

Dačić je izneo podatak da je, posle međusobnog ukidanja viza u septembru, Srbiju posetilo više od 6.000 iranskih turista.

U martu je predviđeno otvaranje direktne avionske linije Beograd – Teheran, pa očekujem da će broj turista biti daleko veći, izjavio je Dačić.

Zarif je ocenio da turistička saradnja može biti unapređena i izrazio nadu da će biti nastavljen trend rasta broja iranskih turista u Srbiji.

Prema Zarifovim rečima, postoje mogućnosti za jačanje saradnje u energetici, poljoprivredi, transportu, odbrani, „gde je postojala veoma dobra saradnja sa Jugoslavijom“.

Zarif je ocenio da su dijalog i poštovanje međunarodnog prava jedini način za rešenje regionalnih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari