Dačić: U godišnjem izveštaju Evropske komisije za Srbiju ima materijalnih neistina 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da je u decembru prošle godine u plenumu razmotren godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju, što je bilo bilo prvi put da Narodna skupština razmatra jedan dokument institucija EU posvećen Srbiji, a da se na današnjoj sednici „već utire put jednoj dobroj i korisnoj demokratskoj praksi“ da o svim bitnim stavovima institucija EU govori u parlamentu.

Dačić je na sednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je predstavljena Rezolucija Evropskog parlamenta o izveštajima Кomisije iz 2019. i 2020. godine o Srbiji, rekao da će „ovakav način rada pozitivno uticati na ukupan proces pristupanja Evropskoj uniji“, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Dačić je rekao da je dobro „što je Evropski parlament u značajnom delu Rezolucije konstatovao napredak reformi u Srbiji, posebno u pogledu ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, dijaloga sa Prištinom, položaja nacionalnih manjina i manjinskih društvenih grupa“.

Povodom kritičkih delova ovog izveštaja Dačić je rekao da „nije problem da neko iznosi kritičko mišljenje“ već da je bitno „da razdvojimo šta predstavlja kritičko mišljenje a šta su materijalne neistine koje se izriču o pojedinim temama“, kao i da „ti nedostatci“ koji postoje u Rezoluciji „nanose štetu Srbiji ali i Evropskom parlamentu“.

Dačić je rekao da se u Rezoluciji konstatuje da treba prestati sa praksom donošenja zakona po hitnom postupku, što je ranijih godina bila česta zamerka evropskih institucija.

„U ovoj godini smo rebalans budžeta usvojili po hitnom postupku, zbog neophodnosti da država nesmetano funkcioniše, ostalih slučajeva gotovo da nije bilo, ali poslanici Evropskog parlamenta to nisu primetili, već su izgleda samo kopirali neke ranije stavove iz sopstvenih izveštaja i izveštaja Evropske komisije“, rekao je Dačić.

On je rekao da su ocene Evropskog parlamenta, u vezi prošlogodišnjeg vanrednog stanja, „prilično konfuzne, pa i netačne“, zato što je „čitav postupak oko uvodjenja i ukidanja vanrednog stanja vodjen strogo po Ustavu“.

Кao „naročito problematičan deo iz Rezolucije Evropskog parlamenta“, Dačić je naveo stav da Skupština nije počela svoj rad „u dugom periodu nakon proglašavanja konačnih rezultata izbora, iako je postojala jasna parlamentarna većina“, zato što su „ispoštovani svi zakonski rokovi“.

„Najviše negativnih reakcija je izazvao stav u vezi sa vakcinacijom. To je poruka gradjanima da ne treba da veruju svojim očima nego da veruju amandmanima na tekst Rezolucije Evropskog parlamenta da je u Srbiji loše organizovana vakcinacija i borba protiv kovida, dok sve svetske agencije i svi svetski političari hvale Srbiju zbog toga i dok mnogi iz Evrope dolaze da se vakcinišu ovde“, rekao je Dačić.

Dačić je, u vezi Kosova i Metohije, rekao da će Srbija „uvek ispunjavati svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, tako da je nejasno zašto u Rezoluciji piše da svako mora da ispunjava svoje obaveze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari