Danas glasanje o prijemu Kosova u Interpol 1Foto: EPA WALLACE WOON

Generalna skupština Interpola na zasedanju u Dubaiju danas odlučuje o zahtevu Prištine za članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Glasanje će biti obavljeno u dva kruga, a za prijem u članstvo je neophodna dvotrećinska podrška zemalja članica. Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za prijem u Interpol – 2010, 2015. i 2017. godine, a Interpol je prošle godine na zasedanju u Kini usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak uveče u intervjuu za TV Hepi da se nada pobedi Srbije u Interpolu u slučaju Kosova, na nije mogao da tvrdi da će odluka biti dobra za Srbiju jer su protiv njenog stava o članstvu Kosova u Interoplu „najveće svetske sile“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi delegaciju srbije u Dubaiju, ocenio je da se nastavlja politizacija Generalne skupštine Interpola, „ne samo od strane zemalja koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova, već i od Generalnog sekretarijata ove policijske organizacije“.

Stefanović je, tokom drugog dana zasedanja Generalne skupštine Interpola, istakao kako postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svesno izostavljajući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari