Ministarstvo prosvete saopštilo je da će studenti od danas moći u svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji na kojima studiraju, da podignu ček na svoje ime za studentske stipendije i kredite za januar i februar ove godine. Iznos na jednom čeku biće 10.200 dinara.

– Desetak beogradskih gimnazija i 20 srednjih stručnih škola počelo je juče štrajk zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada profesorima, a časovi u tim školama skraćeni su na 30 minuta, potvrdio je predstavnik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić. On je ocenio kao neprihvatljivu ponudu gradskog sekretara za obrazovanje Vladimira Todića da se jubilarne nagrade, koje isplaćuju lokalne samouprave, isplate do kraja školske godine, a ne odmah. Sokićje naveo da su te nagrade isplaćene u svim mestima u Srbiji, sem u Beogradu i Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, dugovanje je nastalo 1. januara, a posle tri meseca obrazloženo je da novac ne može da bude isplaćen zbog Ministarstva finansija, a kad je to Ministarstvo reklo da može da se isplati, Todićje priznao da novca nema i da mora da čeka rebalans budžeta.

Sokićje dodao da se ne može reći da su zaposleni u prosveti zadovoljni primanjima, ali da država ispunjava svoje obaveze i da su svesni da u momentu globalne krize plate ne mogu biti veće.

Osim profesora, nezadovoljni su i zaposleni u predškolskim ustanovama Srbije, a njihov Samostalni sindikat najavio je za 23. april protestno okupljanje ispred Ministarstva prosvete, na kojem će zahtevati izjednačavanje plata u Srbiji sa platama zaposlenih u predškolskim ustanovama u Beogradu. Sindikat traži da Vlada Srbije što pre usvoji zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kao i da se problem plata u Srbiji reši izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i kroz uredbu o koeficijentima svih profila zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari