Danica Drašković: Miloševićeva služba se ubacila u SNS 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Odluka Apelacionog suda u Beogradu je posledica očiglednog jačanja Udbe i njenih šefova iz vremena smrti Slobodana Miloševića.

Branko Crni, Milorad Bracanović i Milan Radonjić, koji je nezakonito oslobođen za dokazano učešće u pripremi atentata u Budvi, kao i Ratko Romić, Stevan Basta i mnogi drugi učesnici u političkim ubistvima čija se imena nalaze u sudskim spisima, ali su izbegli kaznu i pravdu, sada organizovano rade da oslobode drugove sa kojima su ubijali po Srbiji – kaže za Danas Danica Drašković, supruga lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Ona na taj način komentariše informaciju da je Apelacioni sud naložio Specijalnom sudu da preispita mogućnost ponovnog otvaranja pravosnažnog postupka za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Draškovića.

Prema njenim rečima, rukovodioci službe iz Miloševićevog vremena imaju podršku dela vladajuće strukture, jer su se, kako dodaje, ubacili i u vladajuću stranku i u institucije.

– Verujem da su oni iz zatvora pripretili da će sve ispričati i za njih, pa strah životu obraz kalja često, kaže pesnik. Zato izmišljaju nepostojeće dokaze posle 18 godina, a odluka Apelacionog suda da prihvati žalbu, samo govori da terorista ima i po sudovima koji službi služe sudeći po nepravdi. Očekujem da oni u državi koji su odgovorni za zakonitost rada sudova i primenu zakona, spreče ovo ruganje žrtvama i sramni pokušaj odbrane državnog zločina i državnih ubica. Zverski ubijenog bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i njegovu nesrećnu porodicu moramo odbraniti od lešinara Srbije. Vuk i ja ćemo se boriti i dalje – kaže Danica Drašković.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo odluku Specijalnog suda koji je prethodno odbio mogućnost ponovnog otvaranja pravosnažno okončanog postupka za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Zahtev za ponavljanje postupka koji je okončan 2007. godine podneli su branioci bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije i Branka Berčeka, nekadašnjeg pripadnika te jedinice. NJih dvojica su, podsetimo, zbog ovih zločina pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne od po 40 godina. Kao razlog za ponavljanje postupka, stoji u zahtevu odbrane koji je objavio Insajder, navodi se pronalazak novih dokaza.

Kako se ističe u zahtevu, u blizini mesta na kome je pucano na Vuka Draškovića u Budvi nađene su rukavice koje su imale barutne čestice i za koje se pretpostavlja da ih je nosio onaj ko je pucao. Prema navodima advokata, na tim rukavicama nađen je biološki trag koji pripada osobi nulte krvne grupe, a Branko Berček, koji je osuđen da je pucao, ima AB pozitivnu krvnu grupu.

U zahtevu odbrane ističe se i dodatan razlog zbog kojeg bi trebalo ponoviti postupak. Odbrana je Specijalnom sudu dostavila i medijsku izjavu sudije Vrhovnog suda Milene Ilić Drecun, predsednice veća koje je odlučivalo o ovom slučaju. Prema navodima odbrane, sutkinja Drecun je još 2007. godine rekla za medije da je tokom većanja u ovom predmetu „dala ostavku na funkciju sudije Vrhovnog suda Srbije jer se sudi samo pretpostavkama a ne utvrđivanjem materijalne istine“.

Epilog suđenja

Specijalni sud je Branka Berčeka 2005. godine osudio zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića, a ova presuda je odlukom Vrhovnog suda 2007. godine postala pravosnažna. Pored Berčeka, na maksimalnu zatvorsku kaznu osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek Legija. Bivši pripadnici „Crvenih beretki“ Duško Maričić Gumar i Leonid Milivojević osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok je Nenad Bujošević, osuđen je na 35 godina zatvora. Sud je bivšeg načelnika DB-a Radomira Markovića zbog ovih zločina osudio na 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari