"Smena generacija, a iznenađuje samo one koji se ne razumeju u politiku": Gradonačelnica Niša objašnjava zašto nje i ostalih funkcionera nema na listi SNS za lokalne izbore 1Dragana Sotirovski: Foto: B. Ljubisavljević

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva Srpske napredne stranke, kazala je da se na listi koalicije okupljene oko te stranke za predstojeće lokalne izbore ne nalazi ona, kao ni ostali najviši gradski i stranački funkcioneri zbog „smene generacija“.

Ona je nakon ćutanja od 20- tak dana o „brisanju“ svih istaknutih funkcionera sa izborne liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ kazala da je to „iznenađenje samo za one koji se ne razumeju u politiku“.

Danas je ranije objavio, pozivajući se na izvore iz SNS, da je razlog za eliminisanje Sotirovski i drugih gradskih i stranačkih funkicionera sa liste za Niš njen „loš rejting u istraživanjima javnog mnjena“, kao i nedovoljno dobar rejting ostalih, a da će njihov izostanak javno biti predstavljen kao „smena generacija“.

„Smena generacija je više nego neminovna, dolaze mlade snage, mi stariji koji smo u politici mnogo godina smo tu da pomognemo. Mladi dolaze, stari pomažu, nema tu nikakvog iznenađenja. Iznenađenje je samo za one koji se ne razumeju u politiku“, rekla je juče Sotirovski novinarima.

Ona je dodala da i stariji i novi članovi „pripadaju istoj porodici, velikoj porodici Srpske napredne stranke, koja je u ovom trenutku najjača stranka i to će pokazati i na izborima 2. juna“.

Od višestranačja u Srbiji, od kraja 1990. godine, međutim, na izbornim listama vladajućih stranaka u Nišu nikada nije izostavljena čitava dotadašnja vodeća garnitura na čelu sa gradonačelnikom.

Takođe, Sotirovski ne spada u one koji su u politici „mnogo godina“, pošto je na prvu javnu funkciju, mesto načelnice Nišavskog upravnog okruga, stupila pre šest i po godina, kada formalno još nije bila ni članica SNS.

Za gradonačelnicu je izabrana u avgustu 2020. godine.

Na aktuelnoj izbornoj listi koalicije oko SNS, osim gradonačelnice Sotirovski, nema ni predsednika Skupštine grada Bobana Džunića, koji je i član Glavnog odbora SNS.

Na njoj se ne nalaze ni prethodni gradonačelnici i funkcioneri te stranke dr Zoran Perišić i Darko Bulatović.

Na listi nema niti jednog od devet aktuelnih gradskih većnika.

Izostali su i bivši poverenici SNS za Niš Zvezdan Milovanović, inače suvlasnik kompanije Kopernikus, i dr Milan Stanojković, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici.

"Smena generacija, a iznenađuje samo one koji se ne razumeju u politiku": Gradonačelnica Niša objašnjava zašto nje i ostalih funkcionera nema na listi SNS za lokalne izbore 2
Dragana Sotorovski i Boban Džunic, foto: zvanicni fejsbuk profil Dragane Sotirovski

Sotirovski i Džunić su krajem prošlog meseca odbili da odgovore na pitanja Danasa koji su razlozi zbog kojih se ne nalaze na listi za gradske izbore i da li je to politička, odnosno stranačka sankcija, a ukoliko jeste- zbog čega.

Javnost je ostala uskraćena i za njihov odgovor na pitanje zašto se na listi ne nalaze ni ostali sadašnji ili bivši najviši gradski i stranački funkcioneri.

Nisu odgovorili ni ko je odlučivao o sastavu izborne liste, kao i da li sada planiraju neki drugi politički angažman u Nišu ili izvan njega.

Neki od izvora u niškom SNS-u su tada kazali da su istraživanja rejtinga funkcionera iz SNS pokazivala da Sotirovski „stoji najgore ili je među najgorima“, a da ni ostali najistaknutiji funkcioneri nisu imali potrebnu podršku, zbog čega je „doneta dobra odluka da ne budu na listi, a da umesto njih dođu nova lica“.

„Na taj način nije javno priznata loša uloga Sotirovski, već se lista predstavlja kroz formulu ’smene generacija‘. Ovo će u postojećim okolnostima dati najbolji mogući rezulat za SNS, kakav god bude bio“, rekli su oni.

Oni su dodali da je u SNS-u odavno jasno da Sotirovski ne treba da bude prva na listi za predstojeće izbore, a da je odlučeno da se na njoj uopšte ne nađe jer bi birači to shvatili kao mogućnost da ponovo bude gradonačelnica, pošto to može da bude svaki obornik sa liste.

Prema njihovim rečima, kandidat za gradonačelnika biće prvi na listi, Dragoslav Pavlović, koji je bio pomoćnik gradonačelnika (2016- 2017), a kasnije direktor JKP Mediana.

„On u dovoljnoj meri poznaje rad gradske uprave, a nije bio previše eksponiran u javnosti, niti ima ozbiljnije negativne poene“, rekli su ti izvori.

"Smena generacija, a iznenađuje samo one koji se ne razumeju u politiku": Gradonačelnica Niša objašnjava zašto nje i ostalih funkcionera nema na listi SNS za lokalne izbore 3
Danijel Dašić: Foto Medija centar Beograd

Danijel Dašić, analitičar i građanski aktivista, kaže da će ovaj slučaj „najverovatnije ostati skriven negde u fiokama na Andrićevom vencu“.

„Na opravdani upit javnosti i medija, i na te divne reči Alekse Šantića, u još lepšoj izvedbi Jadranke Stojaković ’Što te nema’, odgovor naše (ne još dugo) gradonačelnice je bio u stilu pinkovih zvezdica i aranžmanu ’auto-tune’ producenta iz Beograda, i u njenom uobičajenom maniru- ’ne razumete se vi u politiku, to je smena generacija’.  Ta teorija stvarno zvuči interesantno, pošto razlika od samo nekoliko godina starosti između Sotirovski i Pavlovića predstavja ‘generacijsku razliku’, po naprednoj računici. Ipak, i dalje je čudno kako Pavlović nije ‘politički’ ostario pre bivše gradonačelnice, jer je nekoliko godina pre nje ušao u zvaničnu politiku“, kaže Dašić za Danas.

Za opoziciju u Nišu, pak, nema dileme oko razloga za „nestanak“ vodećih SNS funkcionera sa njihove liste.

Prema njihovoj oceni, naprednjaci su na ovaj način otvoreno i javno priznali da su pogrešno rukovodili ovim gradom i postigli loše rezultate, te da pokušavaju spasiti šta se spasiti da.

Neki od opozicionara su zaključili da su oni na taj načim priznali poraz i pre izbornog dana.

U Nišu će se 2. juna održati izbori za odbornike Skupštine grada i pet skupština gradskih opština- Medijane, Palilule, Panteleja, Crvenog Krsta i Niške Banje.

Liste za gradske izbore predalo je 12 koalicija, stranaka i grupa građana, a za svih pet opština njih četiri.

 

Gradonačelnica, ipak, vodi kampanju

Uprkos tome što je nema na listi, gradonačelnica Sotirovski je u aktivnoj kampanji, koja je intenzivnija od one koju vodi kandidat za gradonačelnika Pavlović.

Gradonačelnica danas otvara novi vrtić u gradskoj opštini Pantelej, nakon što je juče obišla radove na akva parku, na ulazu u Nišku Banju.

Učestvuje u puštanju u rad renovirane pijace ili otvaranja novih parking mesta u pojedinim kvartovima.

Polaže vence i povodom Dana pobede nad fašizmom i povodom godišnjice NATO bombarodovanja centra Niša kasetim bombama.

Ima je i kada se donose odluke o uvođenju politički profitabilnih povlastica za niške borce ili besplatnog gradskog prevoza za starije od 65 godina.

Provladine lokalne televizije- a sve su takve- uredno slikaju i takozvane gradske karavane sa njom na čelu, koji obilaze pojedine delove grada i u razgovoru sa građanima obećavaju rešenje komunalnih problema.

U kampanju se „uključio“ i folk pevač Aco Pejović, koji će imati koncert u okviru predstojeće proslave gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, zbog čega je upriličena konferencija za novinare na kojoj je govorila i gradonačelnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari